Lyt til artiklen:

Styret underboring til stort kabelprojekt er i fuld gang

00:00
Hastighed: ???x
02:47

Abonnementsartikel

Det er en vigtig opgave for NCC's anlægsenhed, da det er første kabelprojekt i Vestdanmark.

Sammen med kollegerne fra Jakobsen & Blindkilde er NCC i fuld gang med at udbygge og styrke elnettet i Vestjylland. Her skal de føre 31 kilometers kabler med elektrisk spænding fra Idomlund til Volder Mark.

Det skriver NCC i en pressemeddelelse

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en vigtig opgave for os, fordi det er det første kabelprojekt, vi udfører i Vestdanmark. Det er også et motiverende projekt, fordi overgangen til vedvarende energikilder som vindenergi bidrager til den grønne omstilling, siger Nikolaj Pedersen, produktionschef hos Jakobsen & Blindkilde, i pressemeddelelsen.

Arbejdet skal forbinde til Thor Vindmøllepark, der er planlagt ud for den jyske vestkyst. Havvindmølleparken forventes at kunne forsyne mellem 800.000 og 1.000.000 husstande med elektricitet.

126 styk kabeltromler

NCC har vundet hovedentreprisen med at etablere kabelforbindelsen, hvor de 24 af kilometerne bliver nedgravet. Kablernes elektriske spænding er 220 kilovolt.

Arbejdet består i at etablere to tracéer med tre kabler i hver, og det kræver 126 kabeltromler. Hver kabeltromle vejer 27,5 ton.

rich-media-2
Sådan så arbejdet ud tidligere på måneden. Foto: NCC.

Der bliver også udført syv kilometer styret underboring á seks trækrør, hvor kablerne bliver ført igennem. Det løber op i 42 kilometer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lægger kabler næste år

Arbejdet med styret boring begyndte i august i år og forventes afsluttet til juli næste år. De nedgravede kabler skal lægges i en periode fra marts til oktober 2024.

Energinet er bygherre for NCC's hovedentreprise og Danboring er underentreprenør på styret underboring.

Fundament til stor stikkontakt er støbt

Se også:

Fundament til stor stikkontakt er støbt

- Vi er stolte af tilliden, og det er fedt også at skulle udføre kabelprojekter i Vestdanmark, siger Nikolaj Christian Pedersen.

Thor Havvindmøllepark

I 2018 besluttede et samlet Folketing at opføre tre nye havvindmølleparker i Danmark frem mod 2030.

I 2019 blev det besluttet, at den første af de tre havvindmølleparker skal ligge i Nordsøen ud for Nissum Fjord minimum 20 kilometer ude på havet. Havvindmølleparken Thor har navn efter nærmeste landkending, som er Thorsminde, og skal senest sende strøm ud på elmarkedet i 2027.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Thor Windfarm I/S vandt udbuddet og skal blandt andet levere havvindmøller, møllefundamenter og interne kabler mellem havvindmøllerne.