Lyt til artiklen:

Så god er arbejdsevnen i dit fag: Se listen her

00:00
Hastighed: ???x
03:05

Abonnementsartikel

Beskæftigede +50-årige i 74 jobgrupper er blevet spurgt til arbejdsevnen. Maskinførere, jord-, beton-, bygge- og anlægsarbejdere er på listen.

Der er stor forskel på, hvor god arbejdsevnen er for forskellige jobgrupper, når de beskæftigede +50-årige selv bliver spurgt.

Det viser en analyse, som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø står bag. Analysen sammenligner selvrapporteret arbejdsevne blandt 74 jobgrupper.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kundeinformationsarbejdere, journalister og farmaceuter ligger i top tre på listen for bedste arbejdsevne. I bunden ligger blandt andet pædagogmedhjælpere, frisører og kosmetologer, fortæller Lars L. Andersen, professor på NFA og projektleder af SeniorArbejdsLiv, i en pressemeddelelse

En skala fra 1 til 10

De +50-årige er blevet spurgt om, hvor god de selv vurderer deres arbejdsevne til at være på en skala fra 1 til 10. Den gennemsnitlige arbejdsevne er på 7,7, fremgår det af listen.

Maskinførere overrasker blandt arbejdsmarkedets alderspræsidenter

Se også:

Maskinførere overrasker blandt arbejdsmarkedets alderspræsidenter

Maskinførernes selvrapporterede arbejdsevne ligger på 7,4. Lidt længere nede på listen svarer både jord- og betonarbejdere og bygge- og anlægsarbejdere, at deres arbejdsevne ligger på 7,2.

Montørerne og maskinoperatørerne svarer, at deres arbejdsevne er 6,9, og mekanikerne svarer, at arbejdsevnen ligger på 6,7.

Krav og kapacitet

Arbejdsevnen afhænger af, hvor store krav der er i arbejdet, og hvilken kapacitet medarbejderen har til at klare kravene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gælder både i forhold til de fysiske og mentale krav i arbejdet og medarbejdernes fysiske og mentale kapacitet, fortæller Lars L. Andersen i pressemeddelelsen.

- Generelt falder den fysiske form og kapacitet med alderen. Vi mister nemlig 1-2 procent af vores muskelstyrke om året, allerede fra vi er 40 år. Risikoen for kroniske sygdomme, som tapper på kræfterne, stiger også med alderen.

- Den mentale kapacitet falder ikke i samme grad med alderen, men der kan dog ske et fald i for eksempel evnen til hurtigt at lære nyt, mens der på den positive side kan ske en forbedring af erfaring og overblik, siger professoren og projektlederen.

Der er noget at gøre

En god arbejdsevne kan være med til at forebygge sygefravær og førtidspension.

Blodprop lammede Kajs arm - men ikke hans viljestyrke. Nu er han tilbage i sin rendegraver

Se også:

Blodprop lammede Kajs arm - men ikke hans viljestyrke. Nu er han tilbage i sin rendegraver

Om det er muligt at gøre noget ved arbejdsevnen, svarer Lars L. Andersen ja til. Der er nemlig flere ting, arbejdspladsen kan gøre for at understøtte medarbejderne, så de har mulighed for at få flere gode år på jobbet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kravene kan eksempelvis tilpasses ved at organisere arbejdet godt eller bruge tekniske hjælpemidler, så en medarbejder med nedsat fysisk kapacitet fortsat kan klare arbejdet.

- Man kan også fremme medarbejdernes fysiske kapacitet gennem småøvelser på arbejdspladsen, siger han.

Find dit fag på listen her