Lyt til artiklen:

Nye stærke dumpere til jysk udlejer

00:00
Hastighed: ???x
03:01

Abonnementsartikel

RK Maskinudlejning har investeret i to nye Liebherr TA 230, som straks blev sat til at arbejde for føden hos Nordic Waste syd for Randers.

Der arbejdes på højtryk denne råkolde vinterdag, den sidste i november, hvor Maskinteknik besøger Nordic Wastes jordmodtagelse sydvest for Randers. Masser af gravemaskiner, dozere og ikke mindst dumpere og deres førere knokler løs i det fedtede vinterføre.

rich-media-1
TA 230 vejer 24 tons og har en nyttelast på 28 tons. Den er udstyret med en kraftfuld 6-cylindret 12 liters Liebherr-motor. Foto: Torben Jastram.

To af dumperne skiller sig ud fra resten, dels fordi de er helt nye og dels fordi farven i fronten er anderledes. Det handler om to Liebherr TA 230, som JMM har leveret til RK Maskinudlejning i Viborg, der har lejet dem ud til arbejdet med jordflytning hos Nordic Waste. De er begge udstyret med de brede Alliance 1000 dæk - perfekte i det fedtede føre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den har kørt 730 timer her på stedet og har i gennemsnit brugt 19,4 liter i timen.

Distriktschef Peter Gravesen, JMM

Den tyske producent opdaterede den knækstyrede stærke dumper for et par år siden, og det har skærpet interessen i købergruppen - også i Danmark.

Stærk Liebherr-motor

TA 230 vejer 24 tons og har en nyttelast på 28 tons. Den er udstyret med en kraftfuld 6-cylindret 12 liters Liebherr-motor, som ifølge producenten leverer enorm trækkraft, selv under vanskelige forhold. Maskinen er desuden udstyret med ladvarme til ler-transport. Den har 8 gear fremad, 4 bagud og har en topfart på hele 57 kilometer i timen.

rich-media-4
Dumperne fra Liebherr har monteret de brede Alliance 1000 dæk, som er perfekte i det fedtede føre. Foto: Torben Jastram.

- Dumperen udmærker sig blandt andet på brændstoføkonomi. Jeg har selv lige tjekket en af maskinerne her til morgen. Den har kørt 730 timer her på stedet og har i gennemsnit brugt 19,4 liter i timen. Det er ganske flot, fortæller distriktschef Peter Gravesen fra JMM, som har leveret dumperne til RK Maskinudlejning.

Fremragende udsyn

Han tilføjer, at den solide maskine også imponerer, når det kommer til førerkomfort, kabine og sikkerhed.

- Der er fuldautomatisk aircondition, integreret vægt og alt hvad der ellers skal være af lamper, kamera og den slags. Fremad er der et virkeligt godt udsyn fremad takket være den skrå forende. Også bagud er der godt udsyn ned imellem akslerne. Det hele betyder høje sikkerhed, siger han til Maskinteknik og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Desuden er alle indstillinger og funktioner integreret i en enkelt stor touchskræm, placeret i højre side af kabinen, fortæller Peter Gravesen.

Lys fremtid

Traditionelt har Liebherr ikke haft en særlig stor markedsandel i Danmark, når det kommer til dumpere. Men det har Peter Gravesen og hans kollegaer tænkt sig at lave lidt om på.

- Vi har med den opdaterede TA 230 et godt produkt, og det vil vi bruge lidt ekstra energi på at vise vores kunder i den kommende tid. Jeg tror bestemt, at der fremover vil stå Liebherr på forenden af flere dumpere her i landet, siger han.

rich-media-6
Foto: Peter Gravesen.