Lyt til artiklen:

Jakobsen & Blindkilde afslutter første fase af vandtanksprojekt

00:00
Hastighed: ???x
02:38

Abonnementsartikel

Jakobsen & Blindkilde er snart færdige med den første fase af anlægsprojektet for Aalborg Forsyning. Trods udfordringer i starten med forsinkelser grundet miljøundersøgelser og tilladelser lykkedes det efter første spadestik at gennemføre arbejdet på rekordtid.

Jakobsen & Blindkilde, der er en del af NCC, har siden efteråret arbejdet intensivt på et anlægsprojekt for Aalborg Forsyning.

Projektet består i at etablere fundamenter til fire store vandtanke med 50.000 kubikmeter kapacitet. De skal benyttes som varmelager i fjernvarmeproduktionen hos Aalborg Forsyning. Arbejdet skulle oprindeligt have været startet i begyndelsen af 2023, men inden det første spadestik blev projektet udskudt. Der skulle sikres, at en nærliggende sø ikke ville blive påvirket, og der skulle anskaffes en tilladelse til udledning af grundvand grundet det høje byggefelt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Til projektet har Jakobsen & Blindkilde udført et ringfundament, der skal fungere som et tøndebånd. Foto: NCC

Efter den forsinkede opstart kom arbejdet i gang i september 2023, og efter aftale med bygherre satte Jakobsen & Blindkilde ekstra fart på arbejdet for at indhente den mistede tid. Den ekstra indsats betød, at første fase blev afsluttet på kun tre måneder.

Præcision i arbejdet

Byggeriet af fundamentet til de store vandtanke var en omhyggelig proces, hvor ringfundamentet skal fungere som et solidt tøndebånd designet til at absorbere betydelige kræfter både lodret og vandret. En mulighed for optimering opstod, da grunden viste sig at være så stabil, at den ikke behøvede pælefundering. Efterfølgende blev der foretaget armering og forskalling af fundamentet.

For at sikre en perfekt overflade på fundamentet blev kollegerne fra NCC Asfalt kontaktet for at lægge et 85 millimeter GAB-lag, der består af en kombination af grus, asfaltblandinger og beton. Derudover blev der påført et 30 millimeter slidlag på tankene.

rich-media-3
Foto: NCC.

Det færdigstøbte fundament blev efterfølgende udstyret med opmurede lecablokke på ydersiden og afsluttet med et lag puds. Et kobberjordingstårn blev installeret til at jorde tanken, og derefter blev tanken fyldt op med sand og stabilgrus.

Den sidste asfaltering på de to sidste tanke vil blive lagt i slutningen af marts, og når det er gennemført, vil Jakobsen & Blindkildes entreprise være afsluttet for nu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De endelige opgaver vil blive udført i 2026, hvor tankene vil være blevet opstillet. Herefter vil veje omkring tankene blive anlagt, inden det færdige projekt afleveres.

Aarsleff Rail mere end fordobler resultatet

Se også:

Aarsleff Rail mere end fordobler resultatet