Lyt til artiklen:

Tre gange så mange genbrugsmursten sikret ved manuel nedtagning

00:00
Hastighed: ???x
03:12

Abonnementsartikel

Et renoveringsprojekt i Aarhus nyder godt af de mange genbrugelige mursten fra et transformeringsprojekt i Viborg. En nænsom, manuel nedtagning sikrer flere brugbare sten.

I Viborg skal projektchef Michael Strøm Madsen fra Kingo fjerne en boligblok på Ellekonebakken. Det er for boligforeningen Sct. Jørgen, og der er stort fokus på at tænke CO2-besparende og lidt mere bæredygtige løsninger ind i transformeringsprojektet. Boligforeningen Sct. Jørgen ønsker, at mursten fra blokken skal genbruges.

Samtidig med transformeringsprojektet i Viborg er boligforeningen AL2Bolig i Aarhus i gang med et renoveringsprojekt på Digtergangen, hvor der også tænkes i miljøorienterede løsninger, og AL2Bolig er på jagt efter genbrugsmursten til en facaderenovering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
En stor del af murstenene fra Ellekonebakken i Viborg får nyt liv i Aarhus. Foto: Kingo.

Dette udvikler sig til en genbrugsindsats, initieret af boligforeningen Sct. Jørgen i Viborg, som sætter genbrugsmursten til salg, og boligforeningen AL2Bolig i Aarhus, der ser mulighederne i murstenene fra Viborg. Og da Jorton og Kingo begge er en del af de to opgaver, så er dialogen, der er medvirkende til at sikre projektet, på plads.

Simpel manøvre hæver klimabesparelsen

Formand Jesper Jakobsen fra Kingo styrer og koordinerer Kingos del af projektet på Ellekonebakken. Til nedtagning vælger Jesper Jakobsen en løsning med manuel nedtagning af murstenene. En proces, der tager længere tid end en maskinel nedtagning, men det er en værdifuld beslutning, fortæller Anders Berg Johannessen, der er bygningskonstruktør hos Genbrugssten. Det er firmaet Genbrugssten i Brønderslev, der overtager stenene, når de er taget ned. Genbrugssten står for rensningen og pakningen af murstenene, en vigtig proces for at sikre, at de er klar til at blive genbrugt af Jorton i Aarhus.

rich-media-3
Udnyttelsen af murstenen er cirka tre gange bedre ved manuel nedtagning fremfor maskinel. Foto: Kingo.

- Vi får cirka tre gange bedre udnyttelse af murstenene fra den manuelle nedtagning sammenlignet med maskinel nedtagning. Dette understreger, at selv i genbrugsprocessen er en omhyggelig tilgang afgørende for at maksimere ressourceeffektiviteten, siger Anders Berg Johannessen.

Slutresultatet er, at mursten svarende til hele 1515 kvadratmeter er sikret til genbrug, og hver kvadratmeter genbrugte mursten giver en CO2e-besparelse på 49,3 kilo ifølge Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet (VCØB). Så her spares atmosfæren for 75 tons CO2.

rich-media-4
Foto: Kingo.

Hvad koster det at spare miljøet for et ton CO2?

At tænke CO2-besparelser og mere cirkulære løsninger ind i et renoveringsprojekt behøver ikke at være dyrt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Koster den mursten, du vil bruge på dit projekt eksempelvis 15 kroner pr. stk. og en genbrugssten 16 kroner - altså én krone mere, så bliver din merudgift til mursten 1333 kroner for hvert ton CO2, som du sparer miljøet for.

Grafen herunder viser sammenhængen mellem prisforskellen i kroner pr. mursten og hvor meget det koster at spare ét ton CO2.

rich-media-6
Graf: Kingo.