Lyt til artiklen:

Ned- og opgravning af minkene kostede staten 178 millioner kroner

00:00
Hastighed: ???x
02:10

Abonnementsartikel

Regningen for tvangslukningen af minkerhvervet under covid-19 har været en stor udgift for staten. Nu er nye tal kommet frem, og de viser, at det kostede staten 178 millioner kroner at ned- og opgrave minkene.

Først blev de 17 millioner mink slået ned, så blev minkene gravet ned, for så igen at blive gravet op og kørt til forbrænding, mens jorden blev kørt til Nordic Waste.

Nu viser tal fra Fødevarestyrelsen og Forsvarsministeriet præcist, hvad hele aktionen med nedgravningen og opgravningen har kostet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den samlede pris løber op i 178 millioner kroner.

Hans Kristian Skibby fra Danmarks Demokraterne og medlem af Miljø- og Fødevareudvalg har krævet svar af fødevareminister Jacob Jensen (V). Han har spurgt ministeren, hvad nedgravning og flytning af danske aflivede mink samlet set har kostet den danske statskasse.

Vinderne af nedrivningerne af de næste 13 minkfarme er offentliggjort

Se også:

Vinderne af nedrivningerne af de næste 13 minkfarme er offentliggjort

Fødevarestyrelsen betalte 10,9 millioner kroner til vognmænd til kørsel af mink, brændt kalk og hydratkalk, rengøring af maskinel. Dertil kommer udgifter til afspærring af områderne omkring minkgravene ved Kølvrå og Nr. Felding.

Regningen for opgravningen var betydelig dyrere. Fødevarestyrelsen havde udgifter på 168 millioner kroner, hvoraf cirka 32,7 millioner kroner kan henføres til flytningen og modtagelsen af jorden hos Nordic Waste ved Randers.

Nordic Waste fik 13 millioner for modtagelse af minkjord

Se også:

Nordic Waste fik 13 millioner for modtagelse af minkjord

Alene transport af jord til Nordic Waste kostede staten 19,4 millioner kroner. Nordic Waste fik i forbindelse med modtagelse af jord fra minkgrave cirka 13,3 millioner kroner i betaling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud over udgifter til ned- og opgravningen har staten haft udgifter til at etablere afværgeforanstaltningerne ved de tidligere minkgrave for at undgå forurening af grundvand og nærliggende søer.

Miljøstyrelsens rådgivere skønnede tilbage i 2021, da minkene var gravet op, at det ville koste cirka 30 millioner kroner at sætte pumper op og overvåge områderne for forurening i en årrække.