Lyt til artiklen:

Ny praksis for aflæsning af jord ved Nordic Waste førte til kraftig acceleration af jordskred

00:00
Hastighed: ???x
02:46

Abonnementsartikel

En ny rapport afslører, at det var en ny procedure for aflæsning af jord fra den vestlige skråning af den tidligere lergrav, der accelererede jordskredet hos Nordic Waste.

Det var aflæsning af jord fra den vestlige skråning af den tidligere lergrav ved Nordic Waste, der accelererede jordskredet på virksomhedens grund og accelerationen kunne i nogen grad være undgået.

Det skriver Videnskab.dk på baggrund af en rapport, som De Nationale Geologiske Undersøgelser For Danmark og Grønland (GEUS) har udarbejdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

GEUS har kortlagt skredaktiviteten i den sidste halvdel af 2023 ved Nordic Waste på baggrund af feltbesøg på lokaliteten, analyse af højdemodeller og ortofotos samt øvrige tilgængelige satellitdata og er altså kommet frem til, at det var en ændret praksis for aflæsning af jord, der udløste det voldsomme jordskred på grunden.

- Vores seneste analyse af jordskreddet ved Nordic Waste viser, at den kraftige acceleration af jordskreddet i 2023 er forårsaget af aflæsning af jord fra kanten af lergraven, fortæller Marie Keiding, der står bag rapporten og er specialkonsulent i Afdeling for Geofysik og Sedimentære Bassiner hos GEUS til Videnskab.dk.

rich-media-2
Det er aflæsning fra de to skråninger i den tidligere lergravs vestlige kant, der har accelereret skredet. Foto: GEUS.

Det er omkring april måned 2023 at Nordic Waste ændrer praksis og begynder at læsse store mængder af jord af to steder fra den vestlige kant af lergraven og ned på en skråning, der hælder mod øst, i stedet for at placere jorden centralt i lergraven og sprede den ud.

- Det er den primære årsag til, at jorden er begyndt at skride så meget, og at jordskreddet blev så ødelæggende, som det gjorde, siger Marie Keiding til Videnskab.dk

Indtil man ændrede praksis har Nordic Waste i mange år placeret jorden centralt i lergraven og spredt den ud i lag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da jorden begyndte at skride fra vest blev den i forvejen meget ustabile jord, der lå nedenfor sat i bevægelse.

rich-media-4
Foto: GEUS.

- I efteråret 2023 rykker fronten af jordskreddet 200 meter mod øst og begraver en vej og flere bygninger. I december når jorden helt ud til Gammel Århusvej, som ligger 400 meter øst for lergraven. Vi er ret overbeviste om, at det ikke var sket, hvis man ikke havde læsset så meget jord af fra kanten af lergraven, siger hun til Videnskab.dk og fortsætter:

- Jordskreddet havde nok stadig givet problemer, men det havde formentlig været internt på Nordic Wastes eget område.

GEUS konkluderer, at jordskreddets aftagende bevægelser i løbet af januar og februar 2024 tyder på, at jordskreddet er ved at stabilisere sig.