Lyt til artiklen:

Region kan sætte gang i Høfde 42-oprensning

00:00
Hastighed: ???x
02:59

Abonnementsartikel

Med dagens aftale i Finansministeriet om fordeling af midler fra "det grønne råderum" faldt finansiering af kemikaliedepotet på Vestkysten ved Høfde 42 på plads.

I slutningen af februar stod det klart, at Arkil A/S havde vundet EU-udbuddet om oprensningen ved Høfde 42. Og lige før påske besluttede regionsrådet, at kontrakten kunne skrives under, så snart finansiering af den nødvendige økonomiske ramme på 728 millioner kroner var på plads.

I dag har aftalepartierne bag udmøntning af det grønne råderum afsat i alt 550 millioner kroner ekstra til oprensning af generationsforureningerne i Danmark - herunder en evt. fordyrelse af Høfde 42-oprensningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter udbuddet af Høfde 42-oprensningen viste det sig, at selv med den økonomisk mest fordelagtige vinder af udbuddet, ville der mangle 378 millioner kroner i forhold til det, der oprindeligt var afsat til Høfde 42.

- Det er en historisk dag, og nu kan vi endelig komme videre med oprensningen af Høfde 42. Vi har jo afventet, at der skulle komme en garanti for penge til den økonomi, der er nødvendig. Jeg er glad for, at politikerne på Christiansborg har vist, at de lige som os vil have oprensningen i gang. I årtier har først Ringkjøbing Amt og siden Region Midtjylland arbejdet for at nå denne milepæl. Nu er der ikke bare metoder til at rense op, men også finansiering. Det fortæller noget om Folketingets velvilje i forhold til regionernes arbejde med at få løst udfordringerne med generationsforureningerne, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Indspusning af gammel fabriksgrund

Høfde 42 er en del af Fase 1 i håndteringen af de 10 generationsforureninger i Danmark. I den fase indgår også Cheminovas gamle fabriksgrund på Harboøre Tange ikke langt fra kemikaliedepotet ved Høfde 42.

- Fra Danske Regioner har vi foreslået, at Cheminovas gamle fabriksgrund i første omgang bliver sikret med en jernspuns. Det vil koste ca. 100 millioner kroner, og det er der også penge til nu. På den måde kan vi sikre, at forurening ikke spreder sig, mens vi finder ud af, hvordan forureningen på den gamle fabriksgrund kan renses op, siger Anders Kühnau.

I næste måned kommer regionsrådet i Region Midtjylland til at drøfte håndteringen af Cheminovas gamle fabriksgrund. Den ligger ud til Nissum Bredning i Limfjorden syd for den nuværende fabriksgrund, som i dag er ejet af FMC Rønland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med finansiering på plads til Høfde 42-oprensningen, kan Arkil A/S gå i gang med at søge miljøgodkendelse mv. Den proces kan tage mere end halvandet år, inden anlægget så kan etableres, og oprensningen sættes i gang. Oprensningen vil dermed formentlig være gennemført i 2030.