Lyt til artiklen:

JST-lærling bygger egen plasmaskærer

00:00
Hastighed: ???x
03:15

Abonnementsartikel

For et par uger siden afsluttede klejnsmed-lærling Nicolej Opstrup 3. hovedforløb på Skjern Teknisk Skole. Hans afsluttende projekt var noget ud over det sædvanlige.

Til hverdag arbejder Nicolej hos Maskinfabrikken JST A/S, hvor han er i lære som klejnsmed. Men arbejdet med stål er også Nicolejs hobby og store passion, og med sin selvbyggede plasmaskærer kan han nu rigtig få fyret op under hobbyprojekterne.

Ideen til det noget usædvanlige afslutningsprojekt fik Nicolej, da han gik på 2. hovedforløb på uddannelsen som klejnsmed. I sommerferien 2023 kickstartede Nicolej for alvor projektet, og han begyndte at bestille styring og andre stumper hjem. Samtidig begyndte Nicolej at tegne sin plasmaskæremaskine i programmet Inventor, så han kunne få sine ideer fra hovedet og ned på en skitse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tegningssæt på næsten 80 sider

Tegningsprocessen greb en smule om sig, og inden Nicolej havde set sig om, stod han med et tegningssæt på næsten 80 sider. Nicolej er lidt af en teknisk nørd, og det tog ham fire uger at tegne maskinen. Han brugte yderligere fire uger på alt elektronik og styring, og til sidst tog det ham lige knap tre uger at svejse skæremaskinen.

Undervejs i processen opsøgte Nicolej ejeren af Maskinfabrikken JST A/S, Niels Jørgensen, som har været med til at lære Nicolej op og er lige så passioneret som Nicolej, når det kommer til udvikling og tekniske udfordringer. Niels har hele vejen igennem projektet været en stor hjælp. Han har bidraget med gode, innovative ideer, og han har også hjulpet med praktiske løsninger på forskellige udfordringer.

Noget ud over det sædvanlige

Da dette monstrum endelig skulle svejses, fyldte det med sine 3,6 x 2,2 meter en smule mere end det gennemsnitlige afslutningsprojekt. Nicolejs plasmaskæremaskine fyldte to kabiner på Skjern Teknisk Skole og vejer lige omkring 1.200 kg. På grund af vægten var Nicolej nødt til at lave stillingsvejsning, fordi det simpelthen var for udfordrende at skulle vende og løfte maskinen.

Nicolejs projekt var noget ud over det sædvanlige, og hans lærer og censor var naturligvis også meget imponerede over hans indsats. Nicolej har lagt en rigtig stor del af sin fritid i dette projekt, siden ideen første gang opstod i sommeren 2023.

Gang i hobbyprojekterne

I påsken blev plasmaskæremaskinen malet i malerkabinen hos Maskinfabrikken JST A/S, før den blev flyttet hjem til Nicolej. Her venter den allerede på en lille opgradering. Den er lavet til at skære i 20 mm aluminium/rustfrit stål og 25 mm alm. stål, men der skal lige eftermonteres en flammeskærer, så den kan skære i op til 100 mm alm. stål. Og så er Nicolej endelig klar til at bruge den til alverdens hobbyprojekter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos Maskinfabrikken JST A/S er alle utroligt stolte af Nicolej og hans ekstraordinære indsats, og kollegaerne er glade for fortsat at kunne nyde godt af hans krøllede hjerne og vilde ideer.