Lyt til artiklen:

ARBEJDSPLADSEN: Kaj Bech A/S

00:00
Hastighed: ???x
07:48

Det foregår med millimeterpræcision og ypperligste forsigtighed, når Tommy M. Thomsen én efter én placerer de røde klinker i et velkendt sildebensmønster og arbejder sig op gennem området Trekanten i Holstebro.

Her udfører Kaj Bech A/S et storstilet projekt for Holstebro Kommune og de tre boligselskaber Lejerbo, NordVestBO og Boligselskabet Holstebro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet, der går under navnet "Den Grønne Rute" skal munde ud i et enormt rekreativt område og stisystem, der binder Trekanten sammen med det øvrige Holstebro. Den røde tråd, der binder det hele sammen, er den sti, som Tommy M. Thomsen og hans kollegaer er i færd med at lægge.

rich-media-2
Brolægger Tommy M. Thomsen og hans kollegaer har indtil videre lagt et par hundredetusinde klinker i Trekanten, Holstebro. Fotos: Tim Søgaard.

- Det er et udfordrende projekt. Det handler altid om at sørge for, at det ikke lige pludselig løber. Men jeg tror, vi er ved at have godt styr på det nu, siger brolæggeren.

Til sammen vurderer han, at de i teamet har lagt omtrent 200.000 klinker indtil videre.

rich-media-3
Frejas Plads med skaterbane, pannabane, springvand, der kan blive til skøjtebane, klatrevæg og meget mere er en central del af projektet Den Grønne Rute i Trekanten. Foto: Tim Søgaard.

Udover det omfattende brolægningsarbejde inkluderer projektet en række forskellige elementer, og netop af den årsag er det et godt projekt til at illustrere entreprenørens repertoire af kompetencer.

- Det er jo et sjovt projekt, fordi det har utroligt mange spændende elementer. Bare for at nævne et par, så er der en skaterbane, et springvand, som om vinteren kan blive til skøjtebane, en pannabane, hæng-ud-møbler, legeplads og naturligvis en række grønne og grå anlægsarbejder. Det er mere end, hvad man nærmest kunne drømme om som projektleder. Og det har vi fået stoppet ind i ét projekt, siger Annette Frandsen, der er projektleder hos Kaj Bech.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Projektleder Annette Frandsen kunne næsten ikke drømme om flere spændende elementer i et projekt, end hvad der er tilfældet for "Den Grønne Rute". Fotos: Tim Søgaard.

Voksende organisation

Det må siges at være noget lidt andet, end det Kaj Bech beskæftigede sig med, da han startede firmaet i 1946. Virksomheden startede som en murer- og entreprenørforretning og op gennem 60'erne og 70'erne var det meget boligbyggeri, som Kaj Bech A/S beskæftigede sig med. Men fokus skiftede lidt, da Anders Bech overtog tøjlerne efter sin far.

- Så kom anlægsafdelingen op at stå, og virksomheden begyndte at komme mere ud til offentlige byggerier og broarbejder. Den største enkeltstående udvidelse kom dog i 2000, da man besluttede sig for at byde på park- og vejdriften i Holstebro Kommune og vandt den. Dengang overtog man mere end tredive medarbejdere fra Holstebro Kommune, og afdelingen er så siden vokset til over 100 ansatte, fortæller Brian Hummel, der er afdelingschef for økonomi hos Kaj Bech A/S.

Med de mange forskelligartede opgaver, som entreprenøren udfører, er der naturligvis også behov for en bred vifte af medarbejdere, og i dag har Kaj Bech A/S cirka 200 ansatte. Det varierer selvfølgelig efter sæsonen, men tallet er stødt stigende, og det vidner om, at virksomheden er et godt sted, fortæller Brian Hummel.

- Vi har travlt, så det er et godt marked, vi har placeret os i. I forbindelse med den grønne omstilling, har vi en helt masse projekter i park- og vejafdelingerne, som vi arbejder med. For tre år siden startede vi på arbejdet med at blive ISO-certificeret. Dem har vi tre af nu, og det betyder, at vi kan konkurrere med nogle af de store i branchen og være med på nogle af de store projekter for Energinet og Vattenfall, fortæller Brian Hummel.

Eksempelvis arbejder Kaj Bech A/S lige nu på at bygge en energistation i Idomlund for Energinet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vestjyske værdier

Et projekt der skal komme borgerne i lokalområdet til gode. For Kaj Bech A/S er først og fremmest en lokal entreprenør og har sit udgangspunkt i Holstebro. Langt de fleste projekter finder de primært i det jyske, men man har også arbejde på Fyn og Sjælland.

Og med det geografiske udgangspunkt følger også et specifikt værdisæt.

- Vi er i Vestjylland, og de vestjyske værdier afspejler også, hvor vi er, og den måde vi arbejder på, siger Brian Hummel og citerer 2. generation i familievirksomheden, Anders Bech:

rich-media-8
Brian Hummel, afdelingschef for økonomi hos Kaj Bech A/S. Foto: Tim Søgaard.

- Man kan sige mange ting, men det er ganske simpelt. Vi opfører os ordentligt.

Det gælder både overfor hinanden internt, men det gælder også overfor kunder, leverandører og samarbejdspartnere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har lavet strategi og organisationer og alting, men basalt set handler det om, at vi opfører os ordentligt. Det er den indstilling, der går igen hele vejen, og det er også med det in mente, når vi ansætter nye folk, fortæller Brian Hummel.

Frihed under ansvar

For når man arbejder så spredt geografisk, som Kaj Bech A/S gør, så er det vigtigt, at medarbejderne er selvkørende og kan tage beslutninger selv.

- Vi kan ikke overvåge medarbejderne, men det har vi heller ikke behov for, når vi har de rigtige medarbejdere. Derfor er det noget, vi lægger meget vægt på, siger Brian Hummel.

- Derfor er der også meget frihed for medarbejderne. Naturligvis er det frihed under ansvar. Vi skal tjene penge og lave gode projekter både for os selv og for vores kunder, men der er frihed til at klare opgaverne, fordi vi har kompetente medarbejdere, siger han.

Den frihed mærker Per Lindholt Christensen i sit daglige arbejde som formand i Kaj Bech A/S' anlægsafdeling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I øjeblikket arbejder han og kollegaerne på at renovere fortovet og rækværket på Oddesundbroen. En kernekompetence for entreprenøren, som har stået for mange brobyggerier og renoveringer gennem tiden.

rich-media-11
Per Lindholt Christensen er glad for den frihed, der følger med som formand hos Kaj Bech A/S. Foto: Tim Søgaard.

- Jeg har været her i syv måneder nu og skulle lige finde mig tilpas i en helt ny rolle. Men jeg er blevet rigtig glad for det efterhånden. Det er frihed under ansvar. Man får klaret de opgaver, man har, til tiden og sørger for, at ens folk har arbejde. Det er min opgave, siger Per Lindholt Christensen.

- Vi har en meget flad organisation, så der er ikke langt fra beslutning til handling. Det betyder, at man bliver involveret, og man involverer også sig selv som medarbejder og tager ejerskab over sin opgave, fortæller Brian Hummel.

Familiedreven gennem tre generationer

I 2021 overtog 3. generation Peter Bech posten som administrerende direktør. Dermed er virksomheden stadig - efter snart 80 år - drevet af familien Bech. Og det er uden tvivl også en af årsagerne til, at Kaj Bech A/S er velkørende, hvis man spørger Brian Hummel.

- Det betyder noget i forhold til værdierne. Der er noget kontinuitet. Ejerne har også været gode til at lade overskuddet blive i virksomheden og udvikle virksomheden. De har en passion for virksomheden, for de medarbejdere, der er her, og for området Holstebro. Så det betyder meget, at der er en ro og stabilitet, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvor er Kaj Bech A/S om fem-ti år?

- Vi er her helt sikkert stadig. Til den tid er vi nok kommet godt videre med nogle af de ting, vi arbejder med, og nogle af de nye områder, vi satser på. Vi har nok også sat os nogle nye mål, som vi går hen imod.

- Vi har en stille og rolig organisk vækst. Vi vil naturligvis stadig være i det vestjyske, men det kunne også være, at vi har etableret os andre steder i landet omkring nye opgaver, som vi kan gro ud fra. Det er ikke nødvendigvis, noget vi vil eller skal, men hvis muligheden opstår, så er vi klar. Vi har organisationen til det.