Lyt til artiklen:

Arkil lægger fjernvarmerør 100 meter ad gangen

00:00
Hastighed: ???x
02:44

Abonnementsartikel

Effektiv og imponerende metode giver hurtigere installation af fjernvarmerør i Kolding.

Arkil er i fuld gang med et større fjernvarmeprojekt langs en af Koldings mest befærdede indfaldsveje. Projektet vil forsyne intet mindre end 1.900 boliger og virksomheder med fjernvarme.

Arbejdet omfatter anlæggelse af nye fjernvarmerør, der vil strække sig over fem kilometer. Særligt her er, at rørene svejses sammen til enorme rør, der lægges 100 meter ad gangen. Opgaven med at lægge dem er straks mere avanceret. Her kræves det, at flere maskiner på akkurat samme tid sænker rørene i jorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er et spektakulær syn. På denne her opgave har vi fem maskiner til at løfte 100 meter ad gangen, siger projektchef Henrik Thorøe Skafte fra Arkils afdeling i Kolding.

Hvert rør er 16 meter langt og lavet af stål med en stor plastikkap i hver ende. Sådan et rør er der ikke meget fleksibilitet i, men når Arkil får svejset flere rør sammen til et stort, bliver de medgørlige og det giver nye muligheder.

- Selvom de er af stål, kan vi med denne her metode få dem til at agere som var det en havslange. Det vil sige, at vi kan bøje dem relativt let og på den måde få dem bedst muligt lagt i jorden, siger Henrik Thorøe Skafte.

Selve installationen af de enorme fjernvarmerør kræver præcision og omhyggelig planlægning. Rørene skal nemlig placeres nøjagtigt for at sikre en effektiv og sikker drift af fjernvarmesystemet.

Formand Mehmet og projektchef Henrik har arbejdet sammen som fast makkerpar i mange år. Og de har utallige fjernvarmeprojekter bag sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Formand Mehmet Husaj lægger planen for løftet. Pressefoto.

- Jo større rører, jo mere kompliceret, jo sjovere, jo mere spændende, griner Henrik.

Fjernvarmeholdet med Henrik og Mehmet i spidsen lægger 100 meter fjernvarme ad gangen på projektet her. En metode teamet har stor erfaring i. På Fynsvej i det nordlige Kolding skal der i alt lægges fjernvarmerør i fem kilometer.

Regn giver udfordringer

Årets første måneder har givet rekordstore mængder regnvand, der har givet sin del af udfordringer for projektet.

Arkils Grundvandssænkning har brugt sugespidser for bedre at kunne styre grundvandet. Her placeres sugespidser med en indbyrdes afstand på 1-2 meter og tilkobles en vakuumpumpe, der suger vandet op. På den måde kan anlægsfolkene arbejde uden at stå i vand.

Projektet med at levere fjernvarme til mere end 1.900 boliger og virksomheder med fjernvarme forventes færdigt denne sommer, hvor Arkils asfaltafdeling slutter af med at lægge frisk asfalt på.