Lyt til artiklen:

Cheminovas gamle fabriksgrund sikres med jernspuns

00:00
Hastighed: ???x
02:46

Abonnementsartikel

Det vil koste flere milliarder kroner at rense op på Cheminovas gamle fabriksgrund på Harboøre Tange. Derfor skal grunden nu spunses ind for at forhindre spredning af forurening. Det arbejde har regionsrådet i dag besluttet at sætte i gang.

En oprensning af forureningen med blandt andet mange tons kviksølv og pesticider på Cheminovas gamle fabriksgrund vil koste mere end fire milliarder kroner med de metoder, der findes i dag.

Det prisestimat betyder, at Region Midtjylland i stedet satser på hurtigt at få denne generationsforurening sikret med en jernspuns. En løsning til cirka 100 millioner kroner, som man på Christiansborg fandt penge til i forbindelse med fordeling af "det grønne råderum" i april.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har set med Høfde 42, at en jernspuns er særdeles holdbar og en sikker løsning til at spærre forurening inde. Spunsen om den gamle fabriksgrund er en god løsning her og nu, men også på længere sigt, for der skal under alle omstændigheder sættes en spuns, når der skal renses op. Spunsen giver altså ro i maven og køber os tid at arbejde med nye løsninger, der i fremtiden kan rense grunden op, men forhåbentlig til en helt anden pris, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

rich-media-2
Kort-illustration over Harboøre Tange med markering af de tre generationsforureninger på hhv. Høfde 42, Cheminovas gamle fabriksgrund og nuværende fabriksgrund (FMC Site Rønland). Illustration: Region Midtjylland.

Forureningsmængder som Høfde 42 Cheminovas gamle fabriksgrund er forurenet med den samme type kemikalier, som findes på Høfde 42. Men forureningen med kviksølv og pesticider er spredt over et langt større areal, og en del forurening ligger dybere.

I dag er det FMC (tidl. Cheminova), der frivilligt pumper forurenet grundvand op i området og renser det for at undgå, at forurening spreder sig ud i Nissum Bredning og Natura 2000-området Knopper Enge.

- Hvis FMC vælger at stoppe deres indsats, vil det blive Region Midtjylland, der skal klare den opgave på samfundets vegne. Heldigvis har vi jo en samarbejdsaftale med FMC, og virksomheden har klart tilkendegivet, at de ønsker at fortsætte deres afværge på den gamle fabriksgrund. Med spunsen får vi et mere sikkert og effektivt værn mod udsivning. Der skal stadig pumpes og renses grundvand, men i mindre mængder end i dag. Behovet for at holde et pumpe- og rensningsanlæg kørende går ikke væk, før forureningen en dag er fjernet, siger formand for udvalget for regional udvikling Bent Graversen (V).

Opgaven med at spunse det gamle fabriksområde ind skal i EU-udbud. Med regionsrådets beslutning i dag kan planlægningen af udbuddet gå i gang. Region Midtjylland vil forventeligt kunne indgå kontakt på opgaven i 2025 eller starten af 2026.