Lyt til artiklen:

Farligt maskinel skal ikke være en konkurrencefordel

00:00
Hastighed: ???x
02:27

Abonnementsartikel

Desværre er der fortsat udlejere, som søger en konkurrencemæssig prisfordel ved at nedprioritere kontrollen.

Man siger ofte, at en spade er en spade, og sådan er det også på det danske marked for udlejning af lifte og entreprenørmaskiner. Her er det jo også meget nemt at sammenligne, hvad den samme lift, teleskoplæsser eller gravemaskine koster at leje hos de forskellige materieludlejere. Betingelserne betyder, at priskonkurrencen er skarp.

- Så kan sikkerheden på og omkring maskinerne på byggepladsen desværre komme i klemme. Det sker eksempelvis, når udlejere af maskinel vælger at nedprioritere hyppige og grundige eftersyn af deres lifte og entreprenørmaskiner. Så kan det indimellem være fristende at vælge at gå med et markant billigere værksted, som måske ikke er medlem af en kontrolmærkeordning, siger Stine Egsgaard, der er formand for brancheforeningen Materielsektionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er selvfølgelig ikke et udbredt fænomen at klippe en hæl og hugge en tå på sikkerheden, når der udlejes lifte og entreprenørmaskiner i Danmark. Langt de fleste virksomheder er omhyggelige med at få deres maskinel til eftersyn og vedligeholdt grundigt. For dem er det imidlertid en kilde til frustration, når sikkerhedssjusk kan udnyttes til at stille lavere priser under udbud.

- Lifte og maskiner med henholdsvis et liftkontrolmærke eller et maskinkontrolmærke gennemgår grundige årlige sikkerhedseftersyn, som kun må udføres af godkendte værksteder. Det uafhængige kontrolorgan Teknologisk Institut kontrollerer så løbende de godkendte værksteder og laver stikprøver på tre procent af alle maskiner, der har været igennem et sikkerhedseftersyn. Det er med til at kvalitetssikre det udførte arbejde, siger Stine Egsgaard.

Hun oplyser, at Materielsektionen eksempelvis har set teleskoplæssere og gravemaskiner uden sikkerhedsbøjler, og så bliver man altså klemt, hvis den vælter. På lifte kan der i værste fald ske det, at de lægger sig ned, hvis hydraulikmekanikken ikke er blevet tilset og vedligeholdt ordentligt. Så er det selvfølgelig farligt at stå deroppe i liftkurven eller omkring den.

- Noget af det første, vi gør, når der er sket en arbejdsulykke på og med maskinel, er, at vi deler vores viden på tværs af virksomhederne i vores brancheorganisation. Så gennemgås episoden åbent og minutiøst for at undgå, at det kan ske igen, siger hun.

Importør øger fokus mod nedslidning af maskinførere

Se også:

Importør øger fokus mod nedslidning af maskinførere