Lyt til artiklen:

Ny recycling-aktør ser stort potentiale i polske maskiner

00:00
Hastighed: ???x
05:01

- Den er altædende.

Sådan lyder den tørre beskrivelse fra Palle Bangshåb Kristensen fra Simested Vognmandsforretning, når snakken falder på virksomhedens neddeler fra polske Pronar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er før ved et uheld kommet til at smide et dæk med stålfælg i den. Det kom bare ud i små jernstykker, fortæller han med en forbavset mine.

Maskinen har virksomheden erhvervet sig for et par år siden. I dag er det Fortiz, der er forhandler af Pronar i Danmark. En forholdsvis ny spiller på markedet for maskiner til recyclingindustrien.

- Vi har haft forhandlingen af Pronar i ét år nu, og der er stor interesse omkring maskinerne. Recyclingindustrien er en sektor under massiv udvikling, og vi ser rigtig positivt på fremtiden, fortæller Lars Nørgaard, der er salgskonsulent hos Fortiz.

rich-media-2
Pronar-neddeleren hos Simested Vognmandsforretning har omtrent 400 timer på bagen. Foto: Tim Søgaard.

En af årsagerne til den udprægede optimisme er den lov, der blev vedtaget i 2022, som betyder, at kommunerne ikke længere må eje anlæg til sortering og genanvendelse. Private aktører i affaldssektoren får derfor en langt bedre business case i forhold til at investere i maskineri til sortering og genanvendelse. En anden årsag er åbenlyst det øgede fokus på genanvendelse generelt i vores samfund.

Foruden det ganske brede produktprogram indenfor neddelere, sorteringsanlæg, stakketransportører og så videre fra Pronar forhandler Fortiz også flishuggere fra hollandske Ufkes Greentec.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er de to ben, vi står på, men selvom vi er en ny spiller på markedet, har vi masser af erfaring at trække på. De servicefolk, vi har i virksomheden, har arbejdet med de her maskiner i over 20 år, fortæller Lars Nørgaard.

Overrasker positivt

Han er udmærket klar over, at der er mange konkurrenter, men Lars Nørgaard er overbevist om, at Fortiz kan træde ind og etablere sig på markedet.

- Jeg tror, vi er rigtig godt stillede med det program, vi har. Vi fik rigtig god feedback på vores maskiner, da vi stillede an på messen IFAT i München i maj måned. De gamle travere i recycling-branchen var imponerede over den kvalitet, de så. Det gælder både på output, brændstoføkonomi og designet, fortæller Lars Nørgaard.

Kaster man et hurtigt blik på maskinerne fra Pronar, adskiller de sig ikke voldsomt meget fra de øvrige maskiner på markedet, vil Lars Nørgaard godt indrømme, men der er alligevel foretaget nogle valg, der kan betyde en forskel for kunden, siger han.

rich-media-4
Foto: Tim Søgaard.

- Et eksempel er placeringen af luftindtaget til motoren. På Pronars neddelere har man valgt at flytte luftindtaget væk fra båndet, så det ikke i samme grad sviner motoren til, når der uundgåeligvis bliver produceret en masse støv, mens maskinen er i drift, siger Lars Nørgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Pronar har også et virkelig godt service- og supportteam, der er hurtige til at reagere, såfremt der er brug for hjælp. Der overrasker de meget positivt. De er effektive.

2600 ansatte har den polske producent, hvilket også vidner om en organisation med en vis tyngde. I årtier har Pronar produceret maskiner hovedsageligt til landbruget, men for omtrent ti år siden kastede de sig også over maskiner til recyclingsegmentet.

En opgradering

Det er man glade for hos Simested Vognmandsforretning, for den neddeler, man har stående nu fra Pronar, er en væsentlig opgradering fra den, man havde indtil da.

- Den gamle kunne tage 10 tons affald på en dag, og den her kan tage væsentligt mere på kortere tid, så der er stor forskel. Det betyder, at vi kan køre mere affald igennem, og vi har mere plads her i bygningen, hvor den står. Den kan også sortere jern fra - og jo mere jern vi kan sortere fra det brændbare, jo mere ren forbrændning bliver det også. Så der er mange fordele, fortæller Palle Bangshåb Kristensen fra Simested Vognmandsforretning.

rich-media-6
Palle Bangshåb Kristensen fra Simested Vognmandsforretning. Foto: Tim Søgaard.

Derudover giver maskinen helt nye muligheder for vognmandsforretningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har enkelte gange haft den ude af huset til nogle opgaver. Vi har eksempelvis brugt den til at neddele noget halm på et biogasanlæg og den er også blevet brugt til at neddele trærødder fra et læbælte hos en lokal. Den slags kunne vi ikke før, fortæller Palle Bangshåb Kristensen.

- Den eneste ulempe, der er ved maskinen, er, hvis der er noget affald - noget plastic for eksempel, som måske godt kunne have været genanvendt, som jeg ikke ser i bunken, så ryger det med. Det kan den ikke sortere fra. Det kunne være en bigbag eksempelvis, siger han.

I og med at man endnu ikke har haft maskinen hos Simested Vognmandsforretning så længe, har den ikke kørt så mange timer endnu

- Den har kørt 400 timer indtil nu, så det er ikke så meget, men den kører nok til, at vi har stor glæde af den, siger Palle Bangshåb Kristensen.