Lyt til artiklen:

Øget fokus på recycling og ny lovgivning smitter af hos importørerne

00:00
Hastighed: ???x
05:26

Vi skal genbruge og genanvende mere og smide mindre ud.

Den sætning har de fleste efterhånden hørt mere end én gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gælder også hos importørerne af maskiner til recyclingsegmentet. Nu hører de den bare lidt oftere, end de gjorde tidligere, og det er der selvsagt gode perspektiver i, fortæller de, da Maskinteknik møder dem på E&H.

- Recycling er efterhånden blevet suppleret med andre begreber såsom cirkulær økonomi, nyttiggørelse og bæredygtighed. Vi ligger lige i bullseye med den type maskiner, vi handler med og har handlet med i mange år, så det er godt. Nu er der også kommet politisk fokus på det, og branchen har fået øjnene op for, at vi skal genbruge de materialer, vi har til rådighed her i Danmark, fortæller Klaus Meldgaard, der er afdelingschef hos Meldgaard Handel, som blandt andet importerer maskiner fra Finlay, Portafill, Terex og Backers.

- Og det er man blevet meget bedre til. Det foregår blandt andet gøre ved at vaske det materiale, man har, så man får et rent slutprodukt og får vasket forureningen ud. Det kan også være en form for kalkstabilisering af meget våd og leret jord, hvor man kan genbruge jorden ved at tilsætte kalk. Så det her med at genbruge de materialer, vi har, med de maskiner, vi har i vores portefølje, giver meget god mening, fortsætter han.

Maskinerne skal kunne flere ting

Også hos OP System, der importerer Doppstadt, Sennebogen, Zemmler og Allreco, oplever man, at der bliver større og større interesse for maskinerne til recycling-segmentet.

- Det er et marked, vi ser, der er i udvikling. Der er mere og mere fokus på det og flere og flere ting, der skal genbruges i stedet for at blive brændt af. Der skal laves flere forskellige fraktioner end tidligere og de skal inddeles på flere forskellige måder, fortæller salgskonsulent hos OP System, Kurt Møller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Hos OP System fokuserer man blandt andet på driftsomkostninger, holdbarhed for at skille sig ud blandt aktørerne. Foto: Tim Søgaard.

Når et marked vokser, er det helt naturligt, at konkurrencen øges. Det er også tilfældet for recycling-maskinerne, hvor flere nye importører har meldt sig på banen indenfor de seneste år.

Importør tror på gennembrud med nordirske maskiner til recyclingsegmentet

Se også:

Importør tror på gennembrud med nordirske maskiner til recyclingsegmentet

- Det er svært at skille sig ud i branchen, fordi principperne for maskinerne meget er det samme over hele linjen. Vi prøver især at skille os ud på driftsomkostninger, holdbarhed, og at sliddelene generelt holder længere. Derudover er der øget efterspørgsel på maskiner, der kan konfigureres til den specifikke opgave, som kunden ønsker løst. Det er en stor investering, så maskinerne skal kunne flere forskellige ting, siger Kurt Møller fra OP System.

Kundernes feedback er vigtigst

Hos Aksel Benzin A/S, hvor man importerer maskiner fra blandt andre Komptech, Powerscreen og Telestack, fokuserer man anderledes.

- Vi forsøger at skille os ud på den måde, at vi er ude og fortælle historien om vores produkt, og så laver vi demonstrationer af maskinerne, fordi den mest værdifulde viden, jeg har om vores maskiner, er den feedback vores kunder kommer med. Det er det, jeg kan bruge at arbejde med. Jeg skal have deres mening om og deres vurdering af det her grej. Man kan sælge mange ting, men vi vil gerne læne os lidt op ad kundernes erfaringer, og hvad de synes om produktet. Det er det, vi fokuserer på, fortæller salgskonsulent hos Aksel Benzin A/S, Kristian Skødt.

rich-media-5
Hos Aksel Benzin A/S kan man godt mærke, at kundesegmentet har ændret sig. Foto: Tim Søgaard.

Siden 2022 har kundesegmentet i branchen ændret sig. Det er sket som følge af, at kommunerne ikke længere må eje anlæg til sortering og genanvendelse. Det er bestemt ved lov, og derfor har private aktører i affaldssektoren en langt bedre business case i forhold til at investere i maskineri til sortering og genanvendelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ny recycling-aktør ser stort potentiale i polske maskiner

Se også:

Ny recycling-aktør ser stort potentiale i polske maskiner

Og det skifte har man godt kunnet mærke hos Aksel Benzin A/S.

- I dag har vi rigtig meget fokus på recycling - på at genanvende alt, der kan genanvendes i dag. Det er alt fra have/park-affald til affaldstræ, plastprodukter og dæk. Vi hører og får også rigtig mange nye forespørgsler på neddeleranlæg til den her almindelige vognmand og mindre entreprenør, som betyder, at de kan genanvende mange af deres produkter og spare transport og andre udgifter væk. Der sker utroligt meget i den her branche lige nu, og det kan vi også se på de neddelere, vi har med på E&H i dag. Det er med stort fokus på særligt recycling, siger Kristian Skødt.

Hos Meldgaard Handel vil man gerne kunne tilbyde et anlæg til enhver kundetype, og udover at sortimentet skal byde på lidt af hvert, betyder det også, at man skal være fleksibel overfor kunden.

- Vi er vel den leverandør i branchen, der favner bredest. Vi har alt fra de lidt mindre maskiner til de meget store, tunge maskiner. Vi har både træneddelere, betonknusere, sorteringsanlæg, stakkebånd. Vi har både brugte og nye maskiner, og vi tilbyder gerne udlejning med forkøbsret. Så vi er ret fleksible og kan altid tilpasse os kundens behov. Der er nemlig meget stor forskel på, hvor stor en investering kunderne har lyst til at lave, og i og med at vi har maskiner til under én million og til over fem millioner, så dækker vi hele spektret, siger Klaus Meldgaard.