Lyt til artiklen:

Ny metode til at finde fremtidens råstoffer er på vej

00:00
Hastighed: ???x
03:56

Det nye værktøj bliver en ven i nøden for regionerne, der i Danmark står for at kortlægge landets råstofforekomster og udarbejde råstofplaner. Det skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Store dele af Danmarks råstoffer findes under den vestdanske muld, og derfor er Region Midtjylland og Region Syddanmark med i et forskningsprojektpartnerskab, INTEGRATE, der netop nu er i gang med at udvikle den nye metode.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er stor efterspørgsel på især grovkornede råstoffer som grus og sten, men der er mangel på dem mange steder i Danmark. Så medmindre vi skal transportere dem over lange afstande, sejle dem ind fra Norge eller hente dem på havbunden, skal vi altså finde nye forekomster, som ofte vil befinde sig på større dybde, fortæller geolog og chefkonsulent Flemming Jørgensen fra Region Midtjyllands råstofteam.

Det er det, partnerskabet med de to regioner, IGIS, Aarhus Universitet, WSP, GEUS og to udenlandske aktører forsøger ved at udvikle den nye metode.

Algoritmer og nye teknologier

Alene for Danmark er den kommende metodik nødvendig, hvis de økonomiske udgifter til indvinding og CO2-udledning fra de tunge transporter af råstoffer skal ned.

- Det er regionernes opgave at udlægge egnede områder til råstofindvinding, som imødekommer samfundets behov. Og vi skal helst finde råstofferne tæt på store byggerier og vejprojekter, hvor de største mængder bruges. Med tiden vil de forekomster, der har været lettest tilgængelige være udnyttet, og uden udvikling af nye metoder bliver det en dyr og svær opgave at finde flere råstoffer. Ikke kun for regionerne, men også for branchen. Alternativet er nemlig at udføre mange boringer til stor dybde, forklarer Michael Hjort Andersen, der er geolog i Region Syddanmarks råstofteam og en del af det hold, der udvikler metoden.

Det er her teknologi, matematik, data og algoritmer kommer ind i billedet - og med mange fageksperters hjælp arbejder INTEGRATE-partnerskabet på i sidste ende at få det samlet i et digitalt værktøj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tester nær Hedensted

Ved Daugaard nær Hedensted har projektet et testområde. Her har man samlet data om undergrunden bl.a. ved hjælp af noget særligt elektromagnetisk udstyr (tTEM - towed Transient ElectroMagnetic), der kan spændes efter fx en ATV.

- Danmark er rigtig langt fremme i forhold til TEM-udstyr, og vi er også rigtig langt fremme i forhold til at anvende sandsynlighedsbaserede modelberegninger. Og når vi kombinerer geofysisk data med input fra geologer, fysikerne og bore-logs og bygger en intuitiv brugerflade ovenpå, så vil vi få et banebrydende nyt værktøj. Det vil fx kunne svare på, hvor mange kubikmeter grus eller sten der ligger og på hvilken dybde, forklarer Mats Lundh Gulbrandsen, der leder INTEGRATE-projektet og til daglig leder den geovidenskabelig forskning hos softwarevirksomheden IGIS.

Der går endnu et par år, inden projektet forventer at have værktøjet klar til brug. Men når det kommer i brug, er det ikke kun interessant for de danske regioners råstofeksperter. Mats Lundh Gulbrandsen ser et globalt marked for det dansk-udviklede værktøj:

- Vi håber og tror på, at det kan blive lidt en gamechanger i forhold til, hvordan man laver geologisk kortlægning fremover, siger han.

Fordelene ved præcist at vide, hvor de dybereliggende råstoffer er ikke kun, at vi får adgang til flere råstoffer. De ligger også på mindre arealer i undergrunden, og det minimerer indgrebet i naturen i forhold til de store råstofgrave, man ser i landskabet i dag.