Lyt til artiklen:

Knudepunkter skal lette trængslen i byerne

00:00
Hastighed: ???x
02:39

Vejdirektoratet har givet sig i kast med et nyt forsøg i kampen om at reducere trængslen - og manglen på p-pladser - i de større byer og mindske forurening fra bilerne.

Det skal kort sagt være nemmere at skifte bilen ud med grønnere transportmidler, når vi skal fra A til B.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forsøget finder sted i Aalborg Ø, hvor et nyt knudepunkt er dukket op. Strategisk placeret tæt på motorvejen og med let adgang til den kollektive trafik og midtbyen.

Her er flere transportformer samlet på ét sted, så de nordjyske pendlere kan holde ind og parkere bilen - helt gratis - og skifte til bus eller cykel eller blive samlet op af deres samkørselsmakker på en del af rejsen.

Lignende knudepunkter er udbredte i flere europæiske storbyer som Amsterdam, Berlin og Oslo. Nu står samme tilbud klar til pendlerne i Aalborg.

- Vi skal tænke mobilitet på en ny måde, hvis vi skal løse problemerne med trængsel og forurening. Her er det afgørende, at vi udnytter vores eksisterende infrastruktur bedst muligt - og så skal vi tilbyde trafikanterne adgang til en bred vifte af transportformer. Knudepunkter, som det i Aalborg, kan både bidrage til at skabe mere effektive og bæredygtige rejser, samtidig med at de reducerer belastningen på vores vej, ved at flere lade bilen stå til fordel for fx bus eller cykel, siger afdelingsleder i Vejdirektoratet Laura Sand Pedersen.

Ny ladepark til elbilisterne

Det er også blevet lettere at være elbilist i Nordjylland. Otte nye ladepladser står klar på knudepunktet i Aalborg Ø til de elbilister, der pendler i området. To af ladepladserne er til lynopladning, hvor man kan oplade med op til 300 kW. Ladeparken drives af energiselskabet DCC Energi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aalborg er udpeget til forsøget af Vejdirektoratet, da der her er stor efterspørgsel på løsninger, der kan lette trafikken ind og ud af byen.

Med forsøget vil Vejdirektoratet undersøge, hvordan eksisterende infrastruktur nær by og motorvej kan omdannes til knudepunkter med flere transportformer samlet på ét sted og dermed flytte folk ud af bilerne.

Knudepunktet i Aalborg er en opgradering af den gamle samkørselsplads, og med tiden håber Vejdirektoratet, at flere vil byde ind med faciliteter til pladsen. Det kunne være opsætning af pakkeboks, delecykler eller flere flex- og turistbusser.