Lyt til artiklen:

ARBEJDSPLADSEN: SITECH Danmark

00:00
Hastighed: ???x
05:12

De små bokse fra Trimble ser måske ikke ud af meget på den store gravemaskine, men de er grunden til, at maskinførere kan grave med millimeterpræcision.

- Når jeg er færdig med at kalibrere, så er det egentlig bare at tænde op for maskinen, så gør systemet resten, siger Daniel Nørgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Daniel er udekørende supporttekniker hos SITECH Danmark. Dagens opgave på en Takeuchi TB2150 gravemaskine er at lave en 3D-kalibering, så maskinens sensorer fra Trimble taler sammen med GPS-signalet.

rich-media-2
Daniel Nørgaard er ved at 3D-kalibrere Trimble Earthworks-systemet på en Takeuchi TB2150. Foto: Jørgen Ahler.

- Det her skal kun gøres én gang. Medmindre der selvfølgelig sker en skade, eller nogen rykker på systemerne, men ellers kører det bare, siger Daniel Nørgaard.

Ikke langt derfra, i Horsens, træder Maskinteknik inden for hos SITECH Danmark, der er en af branchens førende leverandører af avancerede teknologiløsninger målrettet bygge- og anlægssektoren.

- Vi sælger kvalitets maskinstyringssystemer og landmålingsinstrumenter. Med andre ord, så hjælper vi byggebranchen ved at optimere deres maskiner og byggeprocessen generelt, siger Bent Laursen, der er direktør hos SITECH Danmark.

rich-media-3
SITECH holder til i Horsens, men har udekørende teknikere over hele landet. Foto: Jørgen Ahler.

SITECH Danmark blev stiftet i 2010, hvor de først var ejet af Pon, men sidenhen er blevet en del af Zeppelin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har i mine fire år hos SITECH kun mærket vækst. Jeg tror det handler om, at vi har haft fuld fokus på den gode service og vejledning, og så har byggebranchen haft nogle gode år, siger Bent Laursen.

SITECH er officiel forhandler af Trimble's GPS-systemer, totalstationer, lasersystemer og software til maskinstyring og datahåndtering.

rich-media-5
Jonas Hanberg tjekker nyeste version af Trimbles Earthworks. Foto: Jørgen Ahler.

- Det, vi står med her, er Trimbles nyeste Earthworks, som er et system til maskinstyring, siger Jonas Hanberg, der er teknisk supporter hos SITECH.

Lige nu er han i gang med gennemgå den nyeste version af Earthworks, der er installeret på den lille gravemaskine.

- Det er meget vigtigt for os, at systemet er nemt at bruge, og samtidig kommer der hele tiden nye opdateringer, der gør systemet endnu bedre, siger Jonas Hanberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-7
SITECH leverer udstyr til de store entreprenører i Danmark. Foto: Jørgen Ahler.

Lige ved siden af gravemaskinen bliver en DJI Enterprise drone sendt i luften af Bjarke Andersen, der er Teknisk Support Specialist.

- Jeg er ved at teste seneste version af vores program, vi bruger til at lave dronefotogrammetri. Det er med at være helt opdateret på, hvad det kan, når vi skal vejlede kunderne med det, siger Bjarke Andersen.

Dronefotogrammetri er en avanceret metode til at indsamle geografiske data ved hjælp af droner. Teknologien kombinerer luftfotografering med fotogrammetri, som er videnskaben om at måle afstande og koordinater fra fotografier.

- På den måde kan man trække en fuld 3D-model ud af det og få den til at spille sammen med de eksisterende kort, vi har over Danmark, forklarer Bjarke Andersen.

rich-media-8
Earthworks gør det muligt at arbejde ned i meget små detaljer som maskinfører. Foto: Jørgen Ahler.

Undervisning året rundt

Det er komplekst stof, som SITECH Danmark arbejder med. Derfor afholder de også kurser for de kunder, som bruger deres teknologi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kalder det SITECH Academy, som er en fast kursusdag, hver måned, hvor man bliver undervist i Trimble Earthworks, hvilket giver kunderne en god start på systemerne, siger Supportchef, Lasse Hanberg.

Cirka en gang i kvartalet kommer der nye softwareopdateringer til Trimbles Earth Works.

Nogle gange er det små rettelser, men det sker også, at der kommer store opdateringer, der ændrer måden, man arbejder med systemerne på.

- Så der sørger vi for at holde vores kunder opdateret og hjælper dem på vej, så systemet er nemt at arbejde med i hverdagen, siger Lasse Hanberg.

rich-media-10
Lasse Hanberg er med til at hjælpe kunderne, når de kommer på SITECH Academy. Foto: Jørgen Ahler.

I det hele taget har SITECH Danmark en meget tæt dialog med kunderne, og særligt maskinførerene, som jo i sidste ende er dem, som bruger systemerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I starten var vi meget ude hos kunderne og lave individuel vejledning, men med SITECH Academy forsøger vi at samle folk, da det giver en masse sparring på tværs af branchen, siger Lasse Hanberg, der understreger vigtigheden af den feedback, de får fra kunderne.

- Vi har mange eksempler på ting, der er blevet ændret i Trimbles systemer, på baggrund af det vi får at vide fra maskinførerene. Det har en kæmpe værdi, siger Lasse Hanberg.

rich-media-12
I fremtiden kan Trimble-systemerne gøre maskinerne selvkørende. Foto: Jørgen Ahler.

De selvkørende maskiner kommer

Desværre, så ser vi ind i en fremtid, hvor der bliver færre maskinførere, på trods af et større og større behov for selvsamme.

En fremtid som SITECH Danmark i længe har set komme. Og derfor bliver der også arbejdet intenst på en løsning til branchen, og den er selvkørende.

- I en meget nær fremtid, så kommer vi for eksempel til at se dumpere, der kører selv via en fjernpilot, siger Bent Laursen og understreger, at de selvkørende maskiner er en nødvendighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hænderne bliver den store mangelvare i branchen. Vi har allerede teknologien, så vi skal bare have førere og byggepladserne til at acceptere det, siger Bent Laursen.

Du kan se mere om SITECH Danmark og deres løsninger ved at klikke på videoen i toppen af artiklen.

rich-media-14
Lille ting, stor effekt. Det er Trimble kort fortalt. Foto: Jørgen Ahler.