Lyt til artiklen:

Leverer 4500 tons stål til kæmpe forsyningsprojekt

00:00
Hastighed: ???x
03:07

Der er akut behov for at udbygge Danmarks vitale infrastruktur. Med etableringen af nye havvindmølleparker, solcelleparker og PtX-anlæg skal elnettet nemlig forbedres markant i disse år for at kunne håndtere den voksende mængde elektricitet fra vedvarende energikilder.

En vigtig del af udbygningen er den nye Vestkystforbindelse, som lige nu anlægges langs en 172 kilometer lang strækning fra Holstebro til den dansk-tyske grænse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Produktionsprocessen for armeringsstålet er planlagt ned til mindste detalje. Pressefoto.

Med Energinet som bygherre er Arkil i den forbindelse i fuld gang med etableringen af intet mindre end 438 fundamenter til luftledningsmaster, som bliver armeret med 4500 tons armeringsjern fra ståldistributøren Tibnor.

- Vi er stolte af at være en del af opgaven med at udvide Danmarks el-infrastruktur, da projektet er afgørende for, at man kan imødekomme fremtidens energibehov og understøtte den grønne omstilling. Der er ingen tvivl om, at det er et komplekst projekt at opføre de nye fundamenter, som kommer til at stå med 330-340 meters mellemrum på den lange strækning. Derfor er produktionsprocessen også timet og tilrettelagt ned til mindste detalje, lyder det fra Per Helgesen, som er projektchef hos Arkil.

Logistik og koordinering i fokus

Opførslen af de mange nye elmaster har stillet store krav til logistikken. Tibnor skal nemlig levere stålløsningerne på præcise koordinater for hver enkelt mast, hvilket har resulteret i hele 438 delleveringer.

- Foruden at finde den rette armeringsløsning, som skal sikre, at de færdige betonfundamenter kan bære de virkelig høje elmaster, har der ligget en stor logistikopgave i at få armeringsstålet leveret på de præcise lokationer og på det helt rigtige tidspunkt. Det er noget, som har krævet en hel del planlægning, da der er tale om en ret speciel byggeplads, som strækker sig over flere hundrede kilometer, fortæller produktspecialist hos Tibnor, Rune Lorentzen, som suppleres af Per Helgesen:

rich-media-3
De nye fundamenter kommer til at stå med et mellemrum på 330-340 meter. Pressefoto.

- Det har været væsentligt for os med en samarbejdspartner, som har kunnet håndtere logistikopgaven, da der er rigtig meget kørsel frem og tilbage for at få tingene til at lykkes. Derudover er det altafgørende at aftaler overholdes, og at varen leveres til tiden for at komme i mål med et projekt, hvor der skal håndteres store mængder armeringsstål på mange forskellige lokationer. Derfor har det løbende været nødvendigt at foretage justeringer i koordineringen mellem Tibnor og Arkil for at komme godt i videre i processen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Planlægningen af Vestkystforbindelsen har stået på i otte år. I efteråret 2023 gik man så i jorden, og på nuværende tidspunkt er status, at man er meget tæt på at færdiggøre fundamenterne på de to første af i alt syv sektioner.

Udvidelsen forventes at stå helt færdigt i tredje kvartal 2026.

rich-media-5
Pressefoto.