Lyt til artiklen:

Entreprenør på Femern Bælt-forbindelsen navngiver unikt specialfartøj

00:00
Hastighed: ???x
03:31

Produktionen af tunnelelementer til den 18 kilometer lange sænketunnel mellem Rødbyhavn på Lolland og Puttgarden på øen Femern er i fuld gang. På nuværende tidspunkt er der på tunnelelementfabrikken produceret fire standardelementer på hver 217 meter i længden. Dermed nærmer tiden sig for nedsænkningen af det første tunnelelement i Femern Bælt med hastige skridt.

I dag blev endnu en milepæl nemlig markeret i Rødbyhavn, hvor hovedentreprenøren Femern Link Contractors navngav et afgørende vigtigt, specialbygget marinefartøj. Fartøjet skal etablere et ensartet leje af grus og sten i den udgravede tunnelrende, inden tunnelelementerne efterfølgende bliver sænket ned. Fartøjet skal udføre avanceret teknologisk præcisionsarbejde på op til 40 meter under havets overflade, og samtlige sten og grusstykker bliver placeret med centimeters nøjagtighed på en 18 kilometer lang strækning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som traditionen foreskriver, blev marinefartøjet navngivet, inden det bliver taget i brug. Fartøjet har i dag fået navnet Maya. Skibsgudmor er Vibeke Grave, 2. viceborgmester i Lolland Kommune.

Multi Purpose Pontoon

Da det er første gang i verdenshistorien, at der skal bygges en 18 kilometer lang sænketunnel under havets overflade, er det nødvendigt at designe og bygge en række specialfartøjer til at udføre den del af arbejdet, der foregår til søs. Maya er et specialfartøj, der i fagkredse også kaldes for en Multi Purpose Pontoon. Fartøjet er 130 meter langt og 48 meter bredt og kan have 19 besætningsmedlemmer med til søs, hvilket er nok til to skiftehold.

Maya er bygget for FLC på Crist skibsværft i Polen, og hun er blandt andet udstyret med et kæmpemæssigt undervandsredskab - der på fagsprog kaldes et submerged dumping tool, som via fjernstyring og anden avanceret teknologi bliver sænket ned til havbunden for at placere sten og grus så nøjagtigt, at det resulterer i et ensartet leje, som de tonstunge tunnelelementer efterfølgende kan placeres oven på. Herefter vil et andet specialfartøj placere endnu et lag grus og sten oven på den 18 kilometer lange tunnel.

rich-media-2
Maya er en Multi Purpose Pontoon, som er 130 meter lang. Foto: Femern A/S.

- Maya er det eneste fartøj af sin art i verden, og vi er glade og stolte over, at vi sammen med specialisterne hos Crist skibsværft i Polen har fået bygget et så teknisk avanceret specialfartøj, som nu er klar til at udføre sine opgaver på Femern Bælt-projektet, fortæller Sébastien Bliaut, bestyrelsesformand for FLC.

Hos bygherren Femern A/S glæder direktør Henrik Vincentsen sig over, at endnu en milepæl er nået.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er god grund til at ønske FLC stort tillykke med det nye fartøj. Det er en stor dag på Femern-projektet, der markerer, at vi står over for en ny fase i projektet, hvor de færdige tunnelelementer skal nedsænkes i tunnelrenden. Maya er et højteknologisk specialbygget fartøj, som jeg glæder mig meget til at se i aktion, siger Henrik Vincentsen.

Den færdige tunnel vil være sat sammen af i alt 79 standardtunnelelementer på hver 217 meter og 10 specialelementer på hver 39 meter.