Lyt til artiklen:

Effektiv asfaltudskiftning på motorvej

00:00
Hastighed: ???x
02:11

Det var kulminationen på en veltilrettelagt proces, da NCC Asfalt i begyndelsen af uge 27 gik i gang med at udskifte 4,5 kilometer belægning på den tresporede Fynske Motorvej i vestgående retning fra Middelfart. Arbejdet er af hensyn til trafikken udført i nattetimerne.

rich-media-1
Foto: Rune Ebsen.

- Vi begyndte at fræse af mandag aften, og her til weekenden er vi færdige - vejret har drillet en smule, men vi forventer at bliver færdige søndag, sagde Area Manager Rune Ebsen til Maskinteknik, da vi talte med han fredag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sjakket fra NCC har haft gang i de helt store maskiner til operationen. Til fræsningen er der blandt andet benyttet en fræser med en valse på 2,20 meter. Men også asfaltudlæggerne er i den seriøse ende af skalaen.

rich-media-3
Den største udlægger spænder over to motorvejsspor. Foto: Rune Ebsen.

- Vi kørte med to udlæggere, hvoraf den ene er bygget ud så den klarer to motorvejsspor. Det er en effektiv proces, som samtidig skal være velforberedt, for det hele skal foregå kontinuerligt, når først vi er i gang, sagde han.

Minimal transport

Den opfræsede asfalt er kørt til asfaltfabrikken i Kolding, hvor materialet senere omdannes til ny asfalt - som i dette tilfælde bagefter ender på veje i Sønderjylland.

I forbindelse med asfaltarbejde er der stor fokus på at klare opgaven med så lavt CO2-aftryk som muligt. Det gælder også i forhold til transporten af materialerne.

- Vi havde 20 lastbiler i gang med at levere materiale til opgaven. De 10 kom fra Jylland, og de lastede ny asfalt i Kolding på vejen, for at gøre transporten så effektiv som muligt. Vores 10 andre lastbiler kom fra Fyn, og de lastede på vejen ved fabrikken i Odense. Derefter kørte de alle næste tur til Odense. På den måde nedbragte vi transporten mest muligt, fortalte Rune Ebsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye asfalt giver mindre friktion ved kørsel, og dermed minimeres CO2-udledningen.

rich-media-5
Foto: Rune Ebsen.