Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Entreprenør i ny el-investering
Tscherning A/S har gennem de seneste fire år arbejdet med en ambitiøs plan om at være så langt fremme med den grønne omstilling som overhovedet muligt.
- Vores ambition i koncernen har hele tiden været at være fossilfrie i 2030, og vi er godt på vej på den rejse, fortæller materielchef i Tscherning, Erik Høi.
For at nå målet, handler det bl.a. om det rigtige materiel. Men det er ifølge Erik Høi også en udfordring, for dels er udvalget begrænset, og dels er maskinerne meget dyrere end konventionelle dieselmaskiner.

- Til gengæld har vi vundet opgaver på at have det rigtige materiel. For eksempel her, hvor vi etablerer ladestation for Clever - en ud af tre, hvor vi aldrig havde vundet opgaven, hvis vi ikke havde elektriske maskiner til at udføre arbejdet, forklarer han, og tilføjer at man har flere entreprenørmaskiner på el, samt 70 elbiler.
Ny konverteret maskine
Til formålet har Tscherning netop fået leveret en Hyundai HX85A gravemaskine på el, leveret af importøren, Daugbjerg Maskiner. Maskinen vejer 9 tons med udstyr, og er i øjeblikket i gang ved Bilka i Næstved, hvor elselskabet Clever opfører ladestationer.
- Når vi kigger efter nye maskiner, så handler det selvfølgelig om maskinens kvalitet. Vi har undersøgt det elektriske marked grundigt, og vi tror på denne måde at gøre det. Det skyldes ikke mindst en meget fornuftig og åben dialog med importøren, Vi har egentligt kørt projektet sammen, og det er en fornuftig vej at gå, når vi er inde på et helt nyt område, som elektriske maskiner fortsat er, siger Erik Høi.
En blev til to
Tilfredsheden breder sig dog allerede, selvom gravemaskinen er leveret for kort tid siden. Og der gik ikke længe inden telefonen ringede hos Peter Daugbjerg. Dermed blev én maskine til to, og det skyldes bl.a. at maskinførerne er tilfredse med ydelserne:
- Det, jeg hører fra mine medarbejdere, er, at maskinen kører fuldstændigt som var det på diesel. Forskellen er bare, at den ikke larmer og oser. Det er den vej, vi skal, siger Erik Høi.
Maskinen er leveret med en Engcon tiltrotator. Og det samme gør sig gældende, som når det er en dieselmaskine; den bruger en anelse mere energi på at håndtere tiltrotatoren, men ikke mere, end at den stadig kan køre en hel dag.
Konverterer til el
Hyundai producerer endnu ikke el-maskiner på samlebånd, men ombygger nye dieselmaskiner til elektrisk drift. Det sker i Holland.
- Ydeevnen på Hyundai-maskinerne på el er helt i top. Det skyldes den måde, elmotoren er integreret i systemet på, og ikke mindst den måde, den spiller sammen med hydraulikken, forklarer Peter Daugbjerg, der har solgt flere af de ombyggede maskiner.