Lyt til artiklen:

Nye krav til vogne får 12 måneders overgangsperiode

00:00
Hastighed: ???x
03:31

Siden 1. juli har flere erfaret på den hårde måde, at nye regler i Færdselsstyrelsens regelsæt Detailforskrifter for Køretøjer DfK har betydet, man man ikke har kunnet få synet vogne.

De nye regler foreskriver nemlig en række krav og ændringer, herunder at alle vogne skal have et 17-cifret stelnummer, fortæller Per Hedetoft, der er konsulent ved Dansk Maskinhandlerforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fælles marked for vejgående landbrugs- og anlægsmaskiner

Se også:

Fælles marked for vejgående landbrugs- og anlægsmaskiner

- For at lave et stelnummer som producent, skal man godkendes af Færdselsstyrelsen. Den proces tager tid, og de nye regler blev offentliggjort den 3. juni og trådte i kraft 1. juli. Efterfølgende har nogen forgæves været i synshallen for at få synet både danskproducerede men også importerede vogne, som ikke har haft sådant 17-cifret stelnummer, siger Per Hedetoft og fortsætter:

- Samtidig skal der være en typeplade, som blandt andet beskriver det tilladte akseltryk. Det kræver selvfølgelig en række beregninger og indsigt for at få de rigtige data på. Men det er dog noget man selv kan være mere herre over som producent.

I forbindelse med de nye regler er der også lagt op til en dispensationsordning på op til 12 måneder for ting der er køb og sat i ordre inden skæringsdatoen 1. juli 2024. Det var dog ifølge Per Hedetoft ikke beskrevet hvordan og hvor hurtigt en dispensation kunne fås.

- Og den kunne først søges fra 1. juli, for man ikke kan dispensere fra regler, der ikke gælder endnu, siger han.

Overgangsperiode

De ting har i sagens natur sat producenter, entreprenører og landmænd i en klemme, og derfor har Dansk Maskinhandlerforening via Trafikgruppen slået til lyd for en overgangsordning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har talt med mange producenter, som meget gerne vil forny sig. Men de skal have tid til at omstille sig, og varsles i god tid. Produktionsdanmark kan ikke omstille sig med et fingerknips, siger Per Hedetoft.

Færdselsstyrelsen har valgt at lytte til ønsket, og derfor kan man nu frem til 1. juli 2025 få synet og indregistreret vogne på de gamle regler.

- Så har man et år til at omstille sig. Det var det, vi efterspurgte, og det er rigtig godt, siger Per Hedetoft, som fortsat har nogle sværdslag i forhold til de nye regler.

Registrering

De nye regler er en sammenskrivning og opdatering af Detailforskrifter for Køretøjer med 42 ældre dokumenter, og samtidig er de et forsøg på at få en større harmonisering med EU-reglerne, så der er samme krav til danske køretøjer, som til EU-typegodkendte køretøjer.

Der er dog på flere områder langt fra den danske godkendelse, til EU-typegodkendelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anlægsentreprenør køber stort ind

Se også:

Anlægsentreprenør køber stort ind

- Det, der blandt andet er en udfordring i Danmark, er, at vi har en del vogne som er sat på markedet, som ikke registreres første gang. De skal gerne kunne registreres senere i deres levetid. For traktorenes vedkommende har vi et begreb der hedder ibrugtagningsdato, som vi håber at vi også kan få indført på vognene, siger han og fortsætter:

- For registreringspligtige køretøjer ser man på første registreringsdato, men det kan være misvisende for en vogn, der kan have kørt et stykke tid inden den skal registreres første gang. Det skal vi fortsat snakke med Færdselsstyrelsen om hvordan synshallerne skal behandle dem i fremtiden.