Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Have & Landskab indtager Ledreborg Slot
Efter 11 udstillinger og 22 år i Slagelse bliver hele den grønne branches samlingspunkt nu omplantet og skal slå rødder i større og bedre omgivelser. Ledreborg Slot og den storslåede slotspark nær Roskilde bliver nemlig rammen, når fagudstillingen Have & Landskab slår portene op til næste udstilling den 3. til 5. september 2025. Og det er både tiltrængt og en unik mulighed, fortæller Have & Landskabs bestyrelsesformand, Joel Klerk.
- Trods en perlerække af stadig flottere udstillinger kunne man lidt frækt sige, at de også gentog sig selv. Det var lidt det samme fra år til år. Nu tager vi et stort spring og både håber og tror, at det vil få en helt ny kreativitet bragt frem i både os selv og udstillerne, siger Joel Klerk og fortsætter:
- Beslutningen om at flytte fra Slagelse skyldes, at vi var mere og mere udfordret af logistikken. Med skiftet til Ledreborg Slot får Have & Landskab en optimal infrastruktur, en organisation, der er vant til at afvikle store arrangementer, og ikke mindst nogle af de flotteste parkomgivelser hele landet har at byde på.
Ledreborg har prøvet det før
Ledreborg Gods drives til dagligt af Silvia og John Munro, der er den 8. generation i familiens eje. Til Have & Landskab stiller de op mod 17 hektar til rådighed, altså et stykke mere end udstillingens godt 14 hektar i Slagelse. Men det giver heldigvis ikke John Munro og hans hold sved på panden, at op mod 12.000 grønne fagfolk nu vil strømme til slotsparken i løbet af de tre dage i sensommeren 2025.
- På Ledreborg har vi prøvet det meste før. I over 30 år har vi afholdt arrangementer, og vores livsstilsudstilling i maj har op mod 20.000 besøgende i løbet af fire dage, mens vores slotskoncerter trækker op mod 12.000 på en enkelt dag. Derfor glæder vi os til at byde hele den grønne branche velkommen, siger John Munro og påpeger, at omgivelserne med 80 hektar park, omringet af marker, skove og Ledreborgs golfbane må siges at udgøre en optimal ramme til Have & Landskab.
En ramme der viser landskabets styrke
At branchens store fagudstilling nu rykker til Ledreborg Slot kan kun ses som en kvalitet, pointerer professor Bettina Lamm, Københavns Universitets Institut for Geovidenskab og Naturforvaltnings repræsentant i Have & Landskabs bestyrelse.
- Det viser jo netop, hvad et smukt, godt og stærkt landskab kan. At hele branchen nu kommer til at mødes i rammer, der også rummer kulturarv og har en høj landskabsarkitektonisk kvalitet, vil uden tvivl give et fælles løft. Vi kan bare kigge os omkring og straks forstå, hvorfor det er så vigtigt, at vi arbejder sammen om udformning, drift, forvaltning og alle de elementer, der skal spille sammen for at lykkes, forklarer Bettina Lamm og fortsætter:
- Med vores forskning inden for landskabsdesign, planlægning og forvaltning har vi brug for det praksisnære samarbejde. Vores forskning har i særlig grad fokus på den grønne omstilling, og her er samspillet mellem teori og praksis helt essentiel. Og det er netop Have & Landskabs styrke.
Bedre og mere fokuseret
"Engen" ved Ledreborg Allé kommer til at udgøre maskinområdet til Have & Landskab ´25, og her kommer der til at vente maskinfolket en helt ny oplevelse, fortæller Maskinleverandørernes repræsentant i Have & Landskabs bestyrelse, Bent Tangemann.
- Man kan sige, at vi har smidt maskinmarken op i luften og skabt en helt ny grundplan. Den er engelsk inspireret i sin udformning som et kryds fremfor de lange lige rækker, vi kendte det fra Slagelse. Samtidig sænker vi den største standstørrelse netop for at give udstillerne endnu et incitament for at gentænke deres stand. Vi ser jo helst, at alle udstillerne ikke blindt tager hele sortimentet med, men i stedet går målrettet til værks og fokuserer mere på nyheder og netop de løsninger, som Have & Landskabs gæster har mest brug for, siger Bent Tangemann, som er sikker på, at de nye rammer bliver en win-win for alle, selvom han er klar over, at der bliver lidt længere for det jyske publikum.
Stor opbakning til skiftet
Den største enkeltgruppe af besøgende på Have & Landskab har altid været anlægsgartnerne. Derfor er det vigtigt, at de også kan se sig selv i de nye rammer, men det er jeg overbevist om at de vil kunne, siger Danske Anlægsgartneres direktør, Michael Petersen.
- I mine øjne kommer Have & Landskab til at byde på nogle nye og spændende rammer med skiftet til Ledreborg Slot. På Ledreborg er rammerne netop anlagt til at give de besøgende en storslået oplevelse. Samtidig bibeholder vi jo alt det, som igennem årene har gjort udstillingen til centrum for den grønne branche i hele Skandinavien. Have & Landskab har altid været et besøg værd, og sådan vil det stadig være. Det er på Have & Landskab, at du kan se alt, hvad branchens leverandører har at byde på, at du kan få den nyeste viden fra forskere og faglige eksperter, og du kan komme i snak med kollegaer og fagfolk, som har oplevet netop de udfordringer du står med nu. Nu sker det bare i nogle nye og spændende rammer, understreger Michael Petersen.
Han forklarer videre, at skiftet til Ledreborg er blevet modtaget positivt fra både Danske Anlægsgartneres hovedbestyrelse og ikke mindst fra Have & Landskabs Advisory Board med repræsentanter fra hele landet og alle de grupper, som udgør udstillingens publikum: Fra kommunale vej- og parkafdelinger over kirkegårde til landskabsarkitekter.