Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Ny teknologi fra Epoke skal gøre saltsprederen intelligent
Et samarbejde mellem danske Epoke og svenske Klimator har afstedkommet det nye "Dynamisk Dosering", der skal gøre saltspredning nemmere, mere præcist og mere miljøvenligt.
Helt konkret går samarbejdet ud på, at Klimator stiller data til rådighed fra deres omfattende netværk af vej-vejrstationer, som Epokes system EpoSat modtager og anvender til at styre spredningen af salt.
Samarbejdet kom i stand, fordi Klimator var i gang med et pilotprojekt i Norge, hvor man arbejder med mobile Ahead-sensorer monteret på lastbiler, og det kunne man se store perspektiver i hos Epoke.
- Når det er lykkedes, så har vi noget, der er vildt. Rigtig vildt, siger Peter Bertelsen, der er CEO ved Epoke, da Grøn Teknik møder ham på Maskiner under Broen.
Seks måneders softwarearbejde
Udover Ahead-sensorerne leverer Klimator også RSI software (Road Status Information), som er et beslutningsværktøj for vintervagter. RSI leverer vej-vejrs prognoser baseret på data, der opsamles på vej-vejr stationer. Det er både data omkring lugtfugtighed, temperatur og nedbør. Stationerne placeres på geografisk kalkulerede steder.
Disse data sammenholdt med vejrudsigter, historiske data og topografiske data danner basis for en saltprognose til vintervagten.
Så nu manglede der reelt bare en kobling mellem saltprognosen og saltsprederne.
- Jeg spurgte dem: Hvordan kommer vi dertil? Hos Epoke har vi jo allerede det, man kalder en dynamisk saltdosering i vores maskiner, der fungerer ud fra en temperatursensor. Det vil sige, at den software allerede ligger i vores maskiner. Så afhængig af, hvordan Klimator kunne levere deres data, ville vi sandsynligvis sagtens kunne implementere dem i vores saltsprederes system og få dem til at køre efter dem, fortæller Peter Bertelsen.
Det tog cirka seks måneder for Klimators og Epokes softwarefolk at lave den kobling, der skulle til for at få systemerne til at snakke sammen, og resultatet er Dynamisk Dosering på Epokes GPS-styrede spredere.
- Det er relativt hurtigt, når vi snakker software og noget, som aldrig er lavet før, og som i øvrigt ikke var forberedt til at skulle snakke sammen, siger Peter Bertelsen.
Systemet blev klar i vinter, hvor Faaborg Kommune og Kolding Kommune blev de første til at prøve systemet af.
- Modtagelsen har været rigtig fin. I Kolding Kommune regnede vi os frem til, at de sparede mellem 40 og 50 procent salt på en rute på én nat, hvor der blev kørt præventiv saltning, i forhold til hvad de ville have brugt uden systemet, fortæller Peter Bertelsen.
Det er naturligvis en besparelse, der kan mærkes på pengepungen, men det er faktisk ikke den primære gevinst.
- Der er selvfølgelig noget økonomi i det, men de går faktisk mere op i miljødelen. At der bliver spredt mindre salt i naturen, fortæller Peter Bertelsen.
Har yderligere potentiale
Og spørger man Peter Bertelsen, stopper festen ikke endnu. Der er endnu flere perspektiver i Dynamisk Dosering.
- Når vi kommer lidt længere frem, vil vi gerne implementere bildata i systemet, fortæller han.
Alle nye biler sender konstant information til producenterne om køreforholdene, og der er en lille paraply af data - nemlig sikkerhedsdata, som de deler.
- Det vil sige, når der er en bil, hvor eksempelvis antislip bliver aktiveret, så får Volvo eller Audi, eller hvem det nu er, en melding om det. Den information bliver så delt med andre bilister i nærheden, så de kan være ekstra opmærksomme på forholdene, og det er den slags perspektiver, der er i det her. Vores system er allerede gearet til at modtage de her data, det er bare et spørgsmål om, hvornår vi har filtre, udvælgelse og AI nok til at føre det ud i livet, siger Peter Bertelsen.
På den måde vil beredskabet altså sandsynligvis i fremtiden kunne modtage meldinger om, hvor det kan være glat, og på den måde opprioritere saltningen i det område.
Dynamisk Dosering fik en tredjeplads til Maskinleverandørernes Innovationspris 2024 på Maskiner under Broen.