Lyt til artiklen:

Entreprenør og producent giver gamle betonstykker nyt liv

00:00
Hastighed: ???x
03:40

Lyden af denne type arbejde, når det er i gang, er ikke til at tage fejl af.

- Vi er ved at knuse beton for Unicon her i Holstebro, og så skal vi genanvende det, vi knuser. Det fine sand bruger vi til fliser og fortov, og det grove bruger vi til opbygning af veje, fortæller Kristian Lavrsen ude på pladsen til Maskinteknik og peger på materialet, der strømmer ud af det mørkegrønne sorteringsanlæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er maskinfører hos Skive Anlæg og Entreprenør. Her har han været ansat i 4,5 år.

rich-media-2
Fem maskiner arbejder på pladsen. Foto: Tina Moesgaard.

Opgaven bliver løst af et set-up af store, stærke maskiner, som har fem dage til at knuse bunken af beton.

- Min opgave er at slå de store betonstykker i stykker, så knuseren kan tage dem. Og den store gravemaskine læsser så i knuseren, der fører det over i sorteringsanlægget, og til sidst kører gummigeden det færdige materiale væk, fortæller maskinføreren i den 25 tons store Hyundai udstyret med hydraulikhammer.

Tager egen beton retur

Entreprenørvirksomheden fra Skive og betonleverandøren Unicon indledte dette samarbejde for omkring et år siden.

Leverandøren lægger plads til, mens Skive-virksomheden sørger for, at der er maskiner til arbejdet. Alle maskiner, på nær Filtenborg-knuseren, tilhører entreprenørfirmaet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har lavet en god aftale med Skive Anlæg og Entreprenør, som er rigtig-rigtig gode til at udføre den opgave her og lave et produkt, som vi kan bruge igen i den sortering, vi kan bruge, fortæller Casper Nielsen, fabriksleder hos Unicon i Midtjylland.

- Bunken, der ligger herude på pladsen, stammer fra vores egen produktion, som har været ude forbi kunderne, hvor de så har bestilt for meget. Så kommer betonen retur her. Betonstykkerne er fra de sidste par år, og der er vel omkring 5.000 tons, siger han.

rich-media-4
Knusningen er i gang på Unicons plads i Holstebro. Foto: Tina Moesgaard.

I andre tilfælde kunne retur-betonen stamme fra prøvestøbninger. Fælles for det hele er, at retur-betonen, Unicon får ind, er tilladt at genanvende i henhold til den danske standard for betonproduktion. Desuden bliver der taget prøver for hver 1.000 tons, og prøverne bliver sendt ind til analyse for at teste materialet.

Når betonstykkerne har været en tur gennem knuseren og sorteringsanlægget, kommer de ud i en sortering, der er 4 til 16 millimeter. Der kommer også noget ud, der ligner sand, og en fraktion, der er mellem 16-18 millimeter, som bliver kørt igennem knuseren en gang til.

På tværs af branchen

Dermed er det både Skive Anlæg og Entreprenør og Unicon, som gør brug af den knuste beton - enten i ny beton, som bliver produceret på fabrikken i Holstebro, og eller i anlægsprojekter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Betonen bliver knust ned i mindre stykker. Foto: Tina Moesgaard.

- Vi har ingen transport, og vi skal ikke grave nye jomfruelige materialer op af en grusgrav. Så vi sparer på de ressourcer, der nu engang er, og bruger dem, der er lige ved hånden, siger Casper Nielsen og tilføjer, at Unicon også ønsker at kunne imødekomme efterspørgslen på genanvendt materiale.

- At genanvende byggematerialer vinder mere og mere frem. Det er noget, vi skal bruge hinanden til i branchen på tværs, både som færdigbetonleverandør og som entreprenør, og presse på for at bruge det så meget, som muligt, og at det bliver rentabelt, siger han.

Nye mærker hos Viggo Bendz

Se også:

Nye mærker hos Viggo Bendz

Skive-entreprenøren, der beskæftiger omkring 65 medarbejdere, knuser beton for Unicon i Holstebro og Skive på denne plads og på egen plads.