Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Renovering af gammel gade nær Viborg Domkirke er noget ganske særligt
Med en skyfri himmel over sig og i den varme septembersol arbejder brolæggere og jordfolk på at sikre Sct. Mathias Gade for fremtiden. Et arbejde, der gik i jorden i marts i år og efter forventningen er afsluttet til oktober.
- Lige nu er vi ved at rense op, efter vi har betonfuget. Det er en meget, meget tynd blanding, næsten flydebeton, med sten i, vi hælder ud over. Vi fugede fra morgenen af og går direkte på rengøringen på grund af vejret, fortæller Mathias Johannsen til Maskinteknik, mens han går rundt med en vandslange i højre hånd og skyller de nylagte brosten.
Han er brolægger hos Skive Anlæg og Entreprenør, som udfører projektet i samarbejde med Viborg Ingeniørerne for Viborg Kommune, som er bygherre.
- Når vi ikke fuger, er der et par stykker, der kører på med bordursten (kantsten, red.), og så er der to andre, der sætter komfortsten, altså brostenene. Sådan kører vi i ryk med de forskellige arbejdsopgaver, fortæller brolæggeren.
Nye og gamle brosten mødes
I alt skal der lægges cirka 33.000 brosten, svarende til cirka 360 tons sten. I begge sider bliver der lagt kantsten, som vejer 350 kg stykket.
- Jeg synes som faglært brolægger, at det er rigtig, rigtig fedt at være med til. Jeg har altid været fascineret af Viborgs gamle gader med brostenene, siger Mathias Johannsen.
Størstedelen af brostenene, der indgår i projektet, er nye. Komfortstenene er helt glatte i overfladen og dermed lettere at passere for svagt gående og kørestolsbrugere.
- Det er bearbejdet granit, og størrelserne varierer plus minus fire-fem millimeter på alle stenene, og det er på alle ledder og kanter. Stenene her er mere taknemmelige end de gamle brosten, som kan svinge mellem alt fra 12 centimeter til 18 centimeter i tykkelse, siger han.
- Det er sådan set fem granittyper, der er blandet sammen. Der er meget spil i det, fortæller brolæggeren om blandingen, der er en fortsættelse af den sammensætning, der er i resten af Viborgs gågader.
Men brolæggerne arbejder ikke kun med nye sten. Undervejs i projektet blev det nemlig besluttet at de gamle brosten i sidegaden Skolestræde skulle lægges igen, hvilket er klaret.
Et hav af kabler
At den gamle Sct. Mathias Gade nu bliver opgraderet, det har flere formål.
- Tidligere har det været en vej med asfalt og to smalle fortove. Nu bliver det en integreret del af Viborg gågade, siger Dan Rasmussen, som er rådgivende ingeniør hos Viborg Ingeniørerne på projektet, der har været under planlægning siden 2021.
For der er meget, der skal passe sammen, når gammelt og nyt mødes.
- Vejen er meget smal og med bygninger helt op ad gaden i begge sider, så der er meget, der skal gå op for at komme til og fra. Der er også mange fald, der skal gå op i en højere enhed, siger Dan Rasmussen og peger blandt andet på de mange forskellige trapper i den gamle gade, som skal passe med gadens nye højde.
I den ene ende af gaden - tættest på Viborg Domkirke - stikker der stadig enkelte brønde op i forskellige højder, hvis fald passer med gadens og endnu ikke er omgivet af belægning. Men det er ikke det eneste arbejde, der har fundet sted under jorden.
- Under den fine belægning ligger der et hav af kabler. Så vi har brugt fire-fem måneder på at omlægge kabler nede i jorden. Dette er udført med respekt for arkæologiske fortidsminder, hvilket har medført, at arbejdet har taget markant længere tid end normalt, siger Dan Rasmussen.
Kloakken er blevet fornyet, og der er blevet kloaksepareret i hele gaden ned til krydset ved Hans Tausens Allé. Derudover er der blevet omlagt og skiftet fjernvarmeledninger og ledninger til el, fibernet og internet.
Fortiden dukker op
Dermed varer det ikke længe, før den gamle gade i Viborg er klar til igen at blive taget i brug.
- Det er specielt, at vi sætter det hele i beton og fuger det hele i beton. Der kører cirka 2.500 biler på den her gade om dagen, og der kører også busser op til domkirken. Så det er for at fremtidssikre, så der ikke er sten, der bliver løse eller rykker sig, siger Dan Rasmussen.
Noget andet, der er specielt ved projektet, er, at der har været arkæologiske undersøgelser grundet gadens placering i det historiske kvarter. Derfor har der også været et tæt samarbejde med Viborg Museum.
- Den gamle facade-linje lå længere ude, før Viborg brændte i 1700-tallet, har man fundet ud af. Så vi har stødt på gamle fundamenter af træ, egestolper, et godt stykke op ad gaden, fortæller den rådgivende ingeniør.