Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
ARBEJDSPLADSEN: Fra lokal virksomhed til landsdækkende gigant
Snart er det 60 år siden, at partnerne Grunnet, Svendsen og Vaskær stiftede GSV Materieludlejning på Baldersvej i Ishøj. Dengang havde de tre næppe den fjerneste forestilling om, at virksomheden skulle ende med at vokse sig til at blive landets største udlejer af entreprenørmateriel.
Men det gjorde den. Og det er særligt det seneste årti, at GSV har cementeret sin position som førende på det danske udlejningsmarked.
- GSV var en helt anden virksomhed for bare ti år siden. I 2015 blev virksomheden solgt til kapitalfonden Catacap, der virkelig satte turbo på væksten, fortæller CEO i GSV, Frank Olesen.
Ti år er dog ikke nok til at glemme, hvor man kommer fra, og hvad der lagde fundamentet for den vækst, som har karakteriseret GSV, understreger direktøren.
- Vi har været meget bevidste om at bevare karakteren af den lille virksomhed, som GSV var, selvom vi har vokset os så store, som vi har. Det har været vigtigt for os, at GSV ikke er blevet til en stor, bureaukratisk klump, men derimod har bevaret det menneskelige fokus, nærheden og empatien, der var grundpillerne i den lille virksomhed, siger Frank Olesen.
Noget der godt kan være en svær kunst, når man i løbet af cirka ti år går fra at være en virksomhed med 5-7 afdelinger og 150 medarbejdere til 22 afdelinger og 560 medarbejdere. Men flere medarbejdere skal der til, hvis man vil besvare 20.000 opkald hver måned, og flere afdelinger skal oprettes, hvis man vil være repræsenteret over hele Danmark.
- Vi gør alt for at være tilgængelige for vores kunder. Vi håndterer utroligt mange opkald, og det er vigtigt for os, at vi får besvaret alle vores kunder, er i tæt kontakt med dem og har langvarige relationer med dem, fortæller Kenneth Larsen, der er regionsdirektør i GSV.
Seneste regnskabsår landede omsætningen på næsten 1,5 milliarder kroner. Det er mere end tre gange så meget, som GSV omsatte for i 2015, hvor tallet nåede 476 millioner kroner.
Det logistiske hjerte
Der bliver altså arbejdet på højtryk hos udlejeren. Det kan man i bogstaveligste forstand se nede i vaskehallen på virksomhedens største lokation i Greve. Her står medarbejdere iført beskyttelsesdragter og bevæbnede med højtryksrensere. Tilsammen spuler de hver dag cirka 100-150 maskiner til de er glinsende rene.
I alt er GSV i besiddelse af 18.000 stykker materiel, og en tredjedel af det går igennem GSV's såkaldte "super-site" i Greve.
- At indrette en plads, der kan håndtere så omfangsrigt et flow af maskiner, er en stor udfordring. Ikke mindst fordi næsten alle maskinerne skal ud mellem 5.30 og 7.00 og kommer hjem igen mellem 14.00 og 16.00, fordi det er det interval, der passer entreprenørernes arbejdsdag, siger Frank Olesen.
Fokus har især været at optimere de fysiske arbejdsprocesser mest muligt i forhold til hinanden, sådan at maskinerne ikke skal flyttes alt for meget frem og tilbage, når de kommer ind.
- At skabe den effektivitet og samhørighed på vores plads i Greve har været helt afgørende for os, siger Frank Olesen.
En one-stop-shop
Den enorme maskinpark, man råder over i GSV, er naturligvis ikke tilfældigt sammensat. Gennem en årrække har man haft den strategi, at man vil være bredt dækkende over hele udlejningsspektret lige fra de helt små maskiner til de helt store og de "grønne."
- Vi vil være det, man kan kalde en one-stop-shop, så vi har gerne to-tre forskellige mærker indenfor hver maskintype. Vi har strikket det sådan sammen både for at imødekomme kundernes efterspørgsel, men også for at få nogle fornuftige vilkår hos vores samarbejdspartnere på leverandørsiden, fortæller Frank Olesen.
Han beretter om en efterspørgsel på maskiner, der har været stigende gennem en årrække nu, og entreprenørerne benytter sig også i stigende grad af udlejningsmateriel.
- Det gør de, fordi de kan se, at udlejerne over de seneste ti år også er blevet mere professionelle og på en bedre måde kan dække det behov og den leveringsgaranti, der skal til, når man som entreprenør stå med et bygge- eller anlægsprojekt, siger Frank Olesen.
Investerer i batterimateriel
Og indenfor en ganske overskuelig tidshorisont kan man nok godt regne med, at flere af de projekter skal udføres med nulemissionsmaskiner. Derfor er man hos GSV begyndt at investere mere og mere i batterimaskiner.
- Den grønne omstilling har været en central del af vores strategi i et godt stykke tid nu, og vi forsøger at skubbe udviklingen så meget, vi kan, med blik for, hvad der er praktisk ladsiggørligt i vores branche. Derfor har vi investeret i en god del batterimaskiner, siger Frank Olesen.
- Det er vigtigt at være innovativ for at være en del af fremtiden, og den grønne omstilling er en utrolig vigtig del af ESG og de bæredygtige trends, der blæser i Europa de næste år. At have styr på Environment, Social og Governance er "licens to operate" om bare få år - så vi har lavet en ESG strategiramme og sætter nye mål hvert eneste år, og stræber dermed hele tiden efter at blive bedre med vores egne initiativer og samtidig sikre, at vi kan tilbyde de rigtige miljødata og miljøvenlige løsninger til vores kunder, supplerer Anne Cecilie Lysbo, der er direktør for bæredygtighed, kommunikation og marketing hos GSV.
Arbejdet med den grønne omstilling hos GSV har blandt andet affødt projektet "Impakt City" på lokationen i Greve, som er en udstillingsplatform og et testcenter for GSV's batterimateriel.
- Her kan vi tage vores kunder med hen for at vise dem vores udvalg af batterimaskiner og dele viden med dem, fortæller Peter Fritzbøger, der er direktør for kommerciel udvikling hos GSV.
Han peger på digitalisering som en vigtig faktor for den grønne omstilling hos GSV.
- Det er sådan at grøn omstilling og digitalisering går hånd i hånd, og GSV har igennem mange år brugt krudt på at lave digitale platforme, så kunderne let kan aflæse deres CO2-forbrug, siger Peter Fritzbøger.
På pladsen i Greve har GSV 125 medarbejdere, og det gør den ifølge Frank Olesen til en af de største udlejningspladser i Nordeuropa.
Kompetente medarbejdere
En af de 125 er Rosana de Souza, der arbejder med at klargøre maskinerne.
- Jeg synes, det er en dejlig arbejdsplads, fordi man har frihed og plads til at være sig selv. Så længe du passer dit arbejde, er der ikke nogen, der står og kigger dig over skulderen, fortæller hun.
Og så er hun glad for sine kollegaer. Og netop medarbejderne i GSV spiller en væsentlig rolle for virksomhedens succes, fortæller Kenneth Larsen.
- Det er vigtigt for os at have nogle dedikerede og kompetente medarbejdere. Det er dem, der sørger for, at vi kan servicere vores kunder på en professionel og ordentlig måde, siger han.
- Vi arbejder rigtig meget på at gøre GSV til en attraktiv arbejdsplads. Vi har lagt vægt på, at der er kort fra den ene ende af virksomheden til den anden. At alle døre er åbne, og at beslutningskraften ligger ude ved medarbejderne. Vi har forskellige funktioner i virksomheden, men vi er sådan set alle lige. Vi har alle ret til at have en holdning om tingene og give udtryk for den holdning. Og så har vi respekt for hinanden og passer på hinanden, siger Frank Olesen.
Han fortæller, at man de seneste ti år har arbejdet endnu mere seriøst med sikkerhed og dokumentation af processer. Det har medført, at man har opnået både ISO 9000-certifikatet og arbejdsmiljøcertifikat.
- Kigger vi fremad, er jeg ikke i tvivl om, at vi også de kommende år vil fortsætte med at vokse på en måde, der følger vores kunder. Både i forhold til den efterspørgsel, de møder - altså hvordan bygge- og anlægsmarkedet vokser - men jeg ser også en tendens til at anvendelsen af udlejningsmateriel stiger. Så jeg ser ganske positivt på fremtiden, lyder det fra Frank Olesen.