Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Entreprenør sætter knap 29.000 kassetter på plads på boldbane
Siden begyndelsen af sommeren har Arkil været de eneste spillere at finde på Frederiksberg Stadion - og det er der en grund til.
Grundet stadig hyppigere og kraftigere nedbør har bykommunen måtte tænke kreativt, da udfordringen er at finde plads til de store mængder vand fra et skybrud.
En del af løsningen er et bassin under hele den 52 meter brede og 110 meter lange boldbane. Det skriver Arkil i en pressemeddelelse.
Bassinets indmad er kassetter i plast, og målt i antallet af kassetter er der tale om det dobbelte af det hidtil største projekt, som Scanpipe - leverandøren af kassetter har leveret til.
Godt nok er regnvandsbassinet er ikke større end et gennemsnitligt et til et villakvarter i provinsen, men det særlige er kompleksiteten, lyder det.
- Den største udfordring her har været at placere de næsten 29.000 platikkassetter over en relativt begrænset periode og under nogle ret trange forhold. Men det har været spændende, for vi har aldrig prøvet noget lignende før, siger Arkils formand Christian Langballe i pressemeddelelsen.
Rotationslæssere løftede
Først gravede formanden og sjakket ud, etablerede en sandpude, rullede fiberdug ud og en to millimeter tyk plastikmembran. Bagefter placerede de et lag store kassetter nederst, et lag mindre kassetter øverst og monterede sideplader hele vejen rundt på bassinet.
- I den periode var otte mand beskæftiget med at placere kassetter med håndkraft på et sort underlag i de 25-30 grader, vi havde i slutningen af juni. Det var varmt. Men vi var heldige, at vi overhovedet kunne skaffe ekstra folk til opgaven, siger formanden.
Alle kassetterne blev placeret ved siden af det kommende bassin, da det ikke var muligt at køre med maskiner på membranen. Herfra var det muligt at løfte kassetterne næsten helt ind på midten af bassinet med to rotationslæssere, så mandskabet kunne begrænse antallet af daglige skridt.
Membranen blev løbende svejset sammen af Scanpipe, og de nåede en milepæl, da bassinet bestod tryktesten, oplyser Arkil.
Stabil var udsolgt
Da det blev tid til reetablere - blandt andet at lægge drøn i laget mellem kassetterne og kunstgræsbanen - løb formanden ind i en udfordring.
For det viste sig at være umuligt at skaffe de 2.500 kubikmeter bundsikring, der skulle ligge omkring drænene. Grusgravene omkring København kunne ganske enkelt ikke levere.
Løsningen blev at bruge sten i 4-8 millimeter i stedet. Det er en dyrere løsning, men den lever op til kravspecifikationen om, at materialet kan håndtere det, der svarer til 180 millimeter regn i timens, oplyser Arkil.
- Heldigvis kunne de levere 4/8-sten fra Roskilde. Ellers skulle vi have haft dem helt fra Svebølle 90 kilometer herfra, siger formand Christian Langballe.
På trods af udfordringerne kører projektet efter tidsplanen.
Så hvis vejret arter sig, er der udsigt til, at stadionets faste spillere kan vende hjem i begyndelsen af november, når Vintersport har lagt sidste hånd på den nyrenoverede kunstgræsbane.