Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Permagreen sprænger ud til ny administrationsbygning i Nuuk
Den gennemtrængende lyd af en hydraulikhammer, der arbejder for fulde gardiner, fylder øregangene på byggepladsen i Nuuk, hvor Permagreen er i færd med at bygge en ny administrationsbygning til Greenland Airports.
Da Maskinteknik lægger vejen forbi byggepladsen, befinder entreprenøren sig midt i anlægsarbejdet.
- Vi er i gang med at bygge op fra bunden. Arbejdet består i at bore en stribe huller og sprænge fjeldet ud for så at opbygge med nogle bedre materialer, fortæller Kaj F. Motzfeldt, der er formand hos Permagreen.

Fire mand er i gang på byggepladsen, der er lokaliseret lige ved den nye lufthavn i Nuuk. Én står for boringerne, én for sprængningerne, én for knusning, og så er der en arbejdsmand til at tage sig af de resterende opgaver.
Fjeld og klima giver udfordringer
- Det er en typisk opgave for os. Vi skal altid sprænge fjeld ud først, inden vi bygger, fortæller Kaj F. Motzfeldt.
- Det er en af de helt store udfordringer ved at bygge i Grønland. Det og så vinteren.
Formanden fortæller, at entreprenøren er nødsaget til at geare ned, når det bliver vinter. Klimaet og vejret bliver simpelthen for stor en faktor i mange tilfælde.
Travlt i højsæsonen
Derfor har man hos Permagreen også rigtig travlt, når det er sommer. Det gælder også den just overståede sommer, hvor entreprenøren har haft en omfattende opgave inde i Nuuk Centrum, hvor man de seneste år har opført en helt ny skole til 1200 elever ved navn Atuarfik Inussuk.
I den forbindelse har Permagreen stået for at etablere arealerne rundt om skolen.

- Vi har lavet en helt masse jordarbejde, og så har vi lavet gangstier, skaterbane, hockeybane, legeplads og så videre, siger Kaj F. Motzfeldt.
Fodboldbanen er han særligt stolt af. Her har entreprenøren gravet ned i én meters dybde og bundudskiftet for derefter at bygge op fra bunden med 80 centimeter knuseros, 10 centimeter stabilgrus og stenmel på toppen, hvorpå kunstgræsdugen ligger.
Projektet begyndte d. 1. maj med deadline d. 1. august.
- Projektet har haft en meget stram tidsplan, og vi var desværre plaget af meget dårligt vejr og en sommer, der kom sent, så vi har været pressede og haft næsten alle mand hernede for at få afsluttet projektet på de tre måneder, vi havde, fortæller formanden.
Materialer genbruges
Ude på byggepladsen ved lufthavnen fortsætter Permagreen med udsprængning og knusning af fjeld i en rum tid endnu. Materialerne bliver genbrugt direkte på pladsen, hvor de enten skal indgå i bundopbygningen eller bruges til beton.

- De kommende arbejder byder på etablering af kloakering, strømforsyning, vand og fjernvarme, fortæller Kaj F. Motzfeldt.
Projektet tager halvandet år fra start til slut.