Lyt til artiklen:

Maskinbranchen korser sig: Ny afgørelse fyrer alle fejedrengene

00:00
Hastighed: ???x
07:22

Klokken er lidt i tre om eftermiddagen i en stor, jysk maskinforretning.

Ind gennem forretningen stryger en ung, lyshåret knægt og smider sin skoletaske i skabet i omklædningsrummet. Få minutter senere kommer han iført kedeldragt ud igen og går videre mod døren med påskriften "Værksted".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fejedrengen Christian er mødt på job og går rask i gang med sine opgaver.

Men en nylig afgørelse fra Arbejdsmiljøklagenævnet ser nu ud til at stikke en kæp i hjulet for mange års tradition for fritidsarbejde i maskinbranchen.

For ifølge Arbejdstilsynets tolkning af reglerne, i forbindelse med et strakspåbud til et bilværksted tidligere i år, så er det i strid med bekendtgørelsen om unges arbejde, at skoledrenge og skolepiger rydder op og gør rent i "farlig nærhed af autolifte, dækmaskiner og elektrisk håndværktøj", som det hedder sig i påbuddet.

Brancheforeningen Dansk Bilbrancheråd førte en sag på vegne af autoværkstedet i Arbejdsmiljøklagenævnet.

De mener ikke, at fejedrengene udfører farligt arbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nævnet afgjorde dog, at Arbejdstilsynet har ret i sin tolkning af bekendtgørelsen om unges arbejde.

Påbuddet står således ved magt. Unge i den skolepligtige alder må i realiteten slet ikke være på et værksted.

Det er ifølge tolkningen af reglerne alt for farligt for fejedrengene.

Årh, de regler!

På et maskinværksted er der mindst lige så mange maskiner, lifte, kraner og elektrisk håndværktøj som på et autoværksted.

Derfor vil Arbejdstilsynet ganske givet også udstede et strakspåbud til maskinforretningen i denne artikel. Derfor optræder maskinforretningen og indehaveren anonymt, ligesom logoet på fejedrengens kedeldragt er redigeret væk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indehaveren af maskinforretningen fortæller, at det gør ham trist, at han øjensynligt fremover må skuffe de unge skoleknægte, der gerne vil snuse til livet på værkstedet og tjene lidt lommepenge samtidig.

- Vi har haft fejedrenge på værkstedet, lige så længe jeg kan huske. Jeg startede selv som fejedreng herude, og jeg synes, at det er en god måde for sådan nogle unge drenge og piger at komme ind og se, hvordan hverdagen er på et maskinværksted, fortæller ejerlederen.

På nuværende tidspunkt har han to fejedrenge, der på skift møder ind efter skole og arbejder, indtil svendene går hjem.

rich-media-5
Fejedrengene i maskinforretningen har faste definerede opgaver på værkstedet og arbejder ikke med maskiner eller andet, der kan være farligt. (Logoet på kedeldragten er redigeret væk.) Foto: Jacob Kaas.

Her rydder de op, lægger ting på plads og ja, fejer og vasker gulvet. De får altså ikke lov til at pille ved noget og er instrueret i, præcis hvad de skal lave, og hvad de ikke skal lave, understreger maskinhandleren.

- Selvfølgelig skal vi passe på vores unge mennesker, ligesom vi i øvrigt også passer på vores lærlinge og vores svende. Og det gør vi da også. Fejedrengene bliver slet ikke sat til at lave noget, der er det mindste farligt, siger indehaveren, der faktisk ikke var klar over, at der kunne være et problem ved at have fejedrengene gående på værkstedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I de senere år har han nemlig af flere omgange hjulpet et kommunalt projekt med at få flere unge i fritidsarbejde. Og de unge har, indforstået med de kommunale projektmedarbejdere, arbejdet i maskinværkstedet som netop fejedrenge m/k.

- Årh, man bliver jo bare så træt af alle de regler. Man skulle jo tro, at netop dem fra kommunen skulle have styr på sådan noget, siger ejerlederen, der vil være rigtig træt af at skulle sige farvel til de unge mennesker.

Er der nogensinde nogen fejedrenge, der er kommet til skade ude på værkstedet?

Nej, det er der ikke, siger indehaveren og banker under bordet og siger 7-9-13.

- Det er altså heller ikke et farligt arbejde, vi sætter dem til. Overhovedet ikke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rykker i politikerne

Udsigten til, at man ikke længere må have fejedrenge på maskinværkstederne har fået Dansk Maskinhandlerforening på banen.

For udover at sætte en stopper for en lang og fin tradition, så vil det gå kraftigt ud over rekrutteringen til branchen, der allerede skriger på faglært arbejdskraft, mener Klaus Nissen, direktør for Dansk Maskinhandlerforening, som blandt andet repræsenterer en stor del af de danske maskinhandlere som arbejdsgiverforening.

Udlejer: De rigtige maskiner hjælper i rekrutteringen

Se også:

Udlejer: De rigtige maskiner hjælper i rekrutteringen

Brancheforeningen vil nu have Folketinget til at vedtage en dispensation for fejedrengene. Og det hurtigst muligt.

- Problemet er jo, at rollen som fejedreng er en meget vigtig del af vores rekruttering af lærlinge og dermed arbejdskraft til maskinbranchen. Hvis ikke, at der bliver lavet en dispensation, så vil den rekruttering jo dø ud, siger Klaus Nissen, der overordnet mener, at tolkningen er fuldstændig ulogisk.

- Selvfølgelig skal vi passe på vores børn og unge, og det har vi også altid gjort, men vi mener, at Arbejdstilsynets og Arbejdsmiljøklagenævnets tolkning er ulogisk især i sammenhæng med, at regeringen og aftalepartierne lige efter sommerferien har landet en ny aftale om at få flere unge i fritidsjob. For nu bliver rigtig mange unges mulighed for et spændende fritidsarbejde de facto skåret væk, siger Klaus Nissen, der også henviser til, hvad 15-17-årige ellers må i det danske samfund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eksempelvis må de køre traktor, køre knallert og snart køre bil som 17-årig.

- Så jeg synes faktisk, at det strider mod sund fornuft, at de her fejedrenge og piger nu pludselig slet ikke må opholde sig på et værksted, siger Klaus Nissen.

Løsningen er klar

Dansk Maskinhandlerforening bliver som følge af afgørelsen nødt til at rådgive sine medlemmer til, at man ikke har fejedrenge på værkstedet.

- I første omgang må vi nødt til at råde dem til, at de ikke har fejedrenge gående på værkstedet, for at de kan være på den sikre side, hvis Arbejdstilsynet kommer på besøg, siger Klaus Nissen, der arbejder på at få regeringen i tale på det her område.

Bornholm er nu klar med service af Sany gravemaskiner

Se også:

Bornholm er nu klar med service af Sany gravemaskiner

Klaus Nissen håber på, at man hurtigt kan få lavet en dispensation for fejedrengene, som Arbejdstilsynet kan få med under armen, når de fører tilsyn med maskinværkstederne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klaus Nissen mener også, at der i branchen allerede findes et setup, så en dispensation hurtigt kan træde i kraft.

- Hvis man er et professionelt værksted og er medlem af en branche- og arbejdsgiverforening, samt godkendt til at tage lærlinge ind, så skal det også være nok til, at man kan have fejedrenge ansat på en sikker måde. Vi snakker altså om virksomheder, der har uddannet i tusindevis af lærlinge igennem årene. De har styr på at behandle deres unge mennesker sikkert og godt, understreger Klaus Nissen, der håber, at regeringen kan se det fornuftige i at handle hurtigt.

- Vi behøver slet ikke at bygge et nyt rigidt system op, som skal administreres. Vi kan bare bruge det system, som vi allerede har og bruger og binde dispensationen op på det, siger Klaus Nissen.

At være Cat-mekaniker i Grønland er det muliges kunst

Se også:

At være Cat-mekaniker i Grønland er det muliges kunst

Hos Dansk Maskinhandlerforening håber man, at komme igennem til politikerne hurtigt og få en løsning på problemet, så alle fejedrengene kan fortsætte deres arbejde.

- Vi læner os ikke bare tilbage og siger, at det her er forkert og bør laves om. Vi kommer med en klar løsning under armen, som er lige til at sætte i værk, siger Klaus Nissen.