Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Byggeaffald er en gevinst for service- og entreprenørvirksomhed
I efteråret åbnede service- og entreprenørvirksomheden S.P. Jensen A/S en ressourseplads, som har åbnet døren til både bæredygtige og økonomiske gevinster.
Det skriver Erhvervshus Nordjylland i en pressemeddelelse
Her kan den nordjyske virksomhed genbruge og genanvende store dele af det byggeaffald, der opstår fra deres renoveringsprojekter, og samtidig kan de udnytte markedspotentialet i materialer, der ellers blev skrottet, oplyser erhvervshuset.
Bedre udnyttelse
Den nye plads er en naturlig forlængelse af de bæredygtighedstiltag, som S.P. Jensen allerede har implementeret i virksomheden, hvor de har uddannet personale inden for miljøscreening og kortlægning og håndtering af byggeaffald.
- Den nye ressurceplads er et ønske om at ændre rammerne for affaldssortering, siger QHSE og bæredygtighedsmanager Lars Søndergaard Pedersen fra S.P. Jensen i pressemeddelelsen.
- Det giver os mulighed for at sortere byggeaffald i flere fraktioner og dermed udnytte byggeaffaldet langt bedre end tidligere, siger han.
Et marked for byggeaffald
Ressourcepladsen stod færdig i efteråret 2024 og er indtil videre delt op i otte affaldsfraktioner, herunder for eksempel plast, mursten, asfalt, beton og træ. På sigt er planen at udvide den til at omfatte op til 30 affaldsfraktioner, lyder det.
- Når vi sorterer, sker det både ud fra et bæredygtigt synspunkt og ud fra et økonomisk synspunkt. Når vi sorterer, er vi med til at genbruge materialer, som ellers ville blive sorteret til deponi, siger Lars Søndergaard Pedersen.
- Der er et marked for langt det meste byggeaffald, og derfor er der perspektiver i at øge antallet af fraktioner på vores ressourseplads, siger han.
På længere sigt har S.P. Jensen planer om også at hente byggeaffald fra andre virksomheder i lokalområdet og dermed medvirke til, at en større mængde materialer bliver identificeret til genanvendelse eller genbrug.
Byggeaffald udgør 40 procent af alt affald i Danmark. Derfor er det vigtigt med nye systemer, metoder og forretningsmodeller for genbrug og genanvendelse af det, så dets genbrugsværdi kan blive bevaret og indgå i cirkulære flows, oplyser Erhvervshus Nordjylland.
Sparring før, under og efter
S.P Jensen har fået tilskud til at etablere deres ressourceplads gennem virksomhedsprogrammet SMV:Grøn rådgivning og investering.
- SMV:Grøn har i høj grad været en hånd i ryggen i hele processen med at etablere ressourcepladsen. Vi er blevet mødt med sparring og ekspertise før, under og efter, og ved at deltage i programmet er vi blevet holdt op mod en deadline for, hvornår vi skulle være i mål, siger Morten Bak, administrerende direktør i S.P. Jensen.
Service- og entreprenørvirksomheden har også købt en lastbil med kran til at opsamle byggeaffaldet direktør fra de steder, hvor de har renoveringsopgaver. Konkret har de bigbags på byggepladserne, hvor deres medarbejdere lægger affald.
- Når vi henter direkte på byggepladsen, så reducerer vi CO2-udledningen ved kørsel, da håndværkerne ikke længere skal bruge både brændstof og tid på at køre fra en byggeplads til en ressourceplads, siger Lars Søndergaard Pedersen.
- I dag indsamler vi udelukkende byggeaffald fra vores egne renoveringsopgaver, men medtiden kan vi sagtens forestille os, at vi også henter ved andre virksomheder, siger han.
Giver andre typer opgaver
For S.P. Jensen - der er specialist i udbedring af forsikringsskader og i vedligeholdelse og renovering - er bæredygtighed en naturlig del af forretningsstrategien og udvikling af virksomheden.
- Tidligere har jeg måske haft en tendens til at tænke, at afdelingen, der står i spidsen for arbejdet med bæredygtighed, bruger lige lovlig mange penge. Men det er jo ikke rigtigt, siger Morten Bak.
- Arbejdet flytter os og bidrager til forretningen på en anden måde. Det giver os andre typer af opgaver og nye samarbejdspartnere. Så i dag ser jeg det som en investering fremfor en omkostning, siger han.
Virksomheden beskæftiger 140 medarbejdere og arbejder blandt andet også med asbesthåndtering og miljø, kloak, slamsugning, kloakseparering og tv-inspektion.