Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Eksperter i tilvejebringelse af stjålne maskiner
Tyveri af entreprenørmaskiner sker flere hundrede gange om året i Danmark. Og da det ikke er en disciplin, der hos politiet prioriteres lige så højt som for eksempel personfarlig kriminalitet, kommer kun de færreste maskiner tilbage til deres ejere fra den side.
Derfor har flere private sikkerhedsfirmaer gennem de senere år tilbudt deres hjælp. En af dem er Sporingsgruppen, som blev stiftet af Martin Frants Rasmussen og Rasmus Hemmersam for ca. tre år siden. Virksomheden henvender sig primært til aktører i entreprenørbranchen.
Vores hemmeligheder skal helst ikke slippe ud. Det er en af grundene til, at vi helst ansætter tidligere politifolk ...
CEO Rasmus Hemmersam, Sporingsgruppen
- Vi benytter et sporingssystem, som er særdeles vanskeligt for tyvene at gøre noget ved, da vi er rigtig gode til at camouflere, hvor vores enheder er placeret i maskinen. Det betyder, at vi genfinder mere end 90 procent at de forsvundne maskiner, og vi bringer dem også gerne hjem til ejerne igen, fortæller CEO Rasmus Hemmersam til Maskinteknik.
Samarbejde med politiet
Han har ligesom langt de fleste af de 17 ansatte i virksomheden en baggrund i politiet, og har dermed også en faglige baggrund til at foretage den nødvendige efterforskning, når forsvundne maskiner skal genfindes.
- Når vi sporer en forsvundet maskine, sørger vi altid for at kontakte politiet med de nødvendige oplysninger. Vores opgave er jo ikke at fange gerningsmanden, men derimod at få maskinen hjem. Vores grundige forarbejde giver til gengæld politiet de bedste betingelser for at afslutte sagen tilfredsstillende, siger han.
Undgå selvtægt
Et af problemerne i disse sager er nemlig, at man ikke må udøve selvtægt. Det vil for eksempel sige, at man ikke selv må gå ind på en andens grund og hente en maskine, selv om man har en kraftig formodning om, at den er stjålet.
- I stedet efterforsker vi grundigt, og vi følger Retsplejelovens regler. Så vi tager politiet med på afhentning. Har de ikke mulighed for at komme med det samme, så venter vi og holder øje med situationen, fortæller direktøren.
Holder hemmelighederne tæt
Sporingsgruppen holder generelt deres metoder for sig selv. De fortæller ikke hverken kunden eller andre, hvor deres sporingsenheder placeres eller hvordan softwaren fungerer.
- Vores hemmeligheder skal helst ikke slippe ud. Det er en af grundene til, at vi helst ansætter tidligere politifolk, for vi ved, at de takket være politiets kodeks normalt ikke taler over sig, siger han.
Sporingsgruppen tilbyder desuden flådestyringssystemer. Har kunden købt begge produkter, er der endnu højere chance for genfinding.
- Flådestyring og tyverisporing spiller rigtig godt sammen. De to systemer giver os endnu flere informationer i jagten på maskinen, fortæller Rasmus Hemmersam.
Infiltrere kriminelle miljøer
For yderligere at være på forkant med udviklingen benytter Sporingsgruppen sig også af begrebet Human Ressource Intelligens. Der vil sige, at man indhenter gode efterretninger, man indsamler i det kriminelle miljø.
- Det foregår på flere stadier. For eksempel ved at vi tager kontakt til nogle af de tyve, vi tidligere har fanget for at høre, om de har kendskab til nogle andre, der er særligt aktive i et bestemt område. Og så følger vi med i mange af de grupper, der findes på fx Dark Web, hvor der bestilles eller sælges tyvekoster og særligt udstyr. Vi kan også sagtens finde på at købe noget jammerudstyr, for at se, hvordan det virker på vores egne sporingssystemer, forklarer han.
Høj hitrate
En af Sporingsgruppens første kunder var en mellemstor udlejningsvirksomhed, som gennem længere tid havde været voldsomt plaget af tyverier. I løbet af det første år af samarbejdet, var Sporingsgruppen ude hele 35 gange og genfinde maskiner - og alle kom tilbage.
- Den kunde har vi naturligvis stadig, og takket være vores høje hitrate, er antallet af tyverier fra denne virksomhed med tiden faldet markant. For tyvene går simpelthen andre steder hen, hvis de hele tiden bliver opdaget, konstaterer han.
Rasmus Hemmersam oplyser, at det ikke er nødvendigt at sikre hele maskinparken, for de store maskiner bliver meget sjældent stjålet.
- Det er alt for besværligt. Typisk handler det om minilæssere, minigravere og andre småmaskiner under fire tons, som hurtigt kan fjernes på en trailer, siger han.
Også byggepladsovervågning
I dag er der omkring 5.000 sporingsenheder fra Sporingsgruppen i biler, maskiner og andet grej rundt i landet.
Sporingsgruppen tilbyder desuden byggepladsovervågning og rådgivning om tyverisikring til branchen.
- Vi hjælper, hvis tyveriet finder sted. Men vi hjælper også rigtig gerne med at gøre det så besværligt for tyvene som overhovedet muligt. Ofte kan man med simple greb få tyvene til at droppe deres forehavende, hvis det ser for svært ud. Og det er naturligvis det allerbedste scenarie, siger Rasmus Hemmersam til Maskinteknik.