Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
CG Jensen kystsikrer sommerhusområde
I december 2013 steg havvandspejlet med mere end 1,9 meter over dagligt vande ved sommerhusområdet Hyllingeriis, hvilket efterlod 75 procent af sommerhusejerne med store vandskader. Siden har flere storme raset og senest i december 2023 gav stormen Pia vand i haverne i de mest kystnære huse.
Derfor har man nu besluttet at etablere to permanente diger i Hyllingeriisområdet for at beskytte sommerhusene imod de fremtidige oversvømmelser, eksperterne forventer, vi vil se flere af.
Den kommende højvandsbeskyttelse er et kommunalt fællesprojekt, der er udformet i samarbejde med grundejerforeningen Fjordparken og senest overtaget af det nyoprettede Hyllingeriis Kystbeskyttelseslaug, som CG Jensen har påbegyndt kystsikringen for.
Her forestår CG Jensen anlægsarbejderne med etablering af jorddiger, kloakering, brønde, byggegrube til pumpestation, spuns, azobehammer ovenpå spunsen og overgange med tilhørende tekniske installationer.
Det ene dige bliver 350 meter langt, det andet 85 meter langt. Begge diger skal være 16 meter brede og de bliver suppleret af en 400 meter lang spuns i det område på strækningen, hvor et fredet naturområde hindrer anlæggelsen af et dige.
Blød bund ændrer arbejdsgange
Arbejdet har pågået over de seneste to måneder, hvor man blandt andet har ryddet beplantning, anlagt kørselsveje, slået spuns og kørt over halvdelen af de 14.000 tons jord ud, der skal bruges til anlæggelsen af digerne. Jordkørslen foregår i dumper, da arbejderne sker i et blødbundsområde.
- Det er klassisk anlægsarbejde - det er dog lidt atypisk på den måde, at vi i CG Jensen Jord & Kloak også har stået for spunsarbejdet denne gang. Det har vi dog prøvet før, og det er gået fint, siger formand i CG Jensens division Jord & Kloak, Rasmus Bach Petersen om ramningen af de seks meter lange spunsplader, der grundet den bløde jord er blevet sat med gravemaskine, da man ikke ville risikere, at den 60 tons tunge rammemaskine pludselig sad fast.
CG Jensen udfører højvandsbeskyttelsen i et internt konsortium mellem divisionerne Jord, Kloak & Forsyning og Anlæg Vest.
- Det er en type opgave, vi gerne vil have flere af, siger Claus Juel Hansen, projektchef i CG Jensens division Anlæg Vest.
Projektet har ti medarbejdere tilknyttet. Hertil kommer assistance fra CG Jensens søsterselskab Hölscher Jensen, der står for grundvandssænkning. Niras er rådgiver.
Det nordlige dige, der er 350 meter langt, skal efter planen afleveres i denne uge. Det andet dige samt de øvrige arbejder afleveres forventeligt ultimo februar, hvorefter sommerhusejerne kan vinke farvel til at bruge de flytbare diger, der også kaldes watertubes. Udsigten til fjorden bevares.