Lyt til artiklen:

Lovforslag møder kritik fra DI: - Det er de brodne kar, vi skal gå efter

00:00
Hastighed: ???x
02:45

Et bredt flertal på Christiansborg mener, at arbejdsmiljøloven skal ændres.

Arbejdstilsynet skal kunne sætte byggepladsen i stå, hvis de opdager, at der er problemer med arbejdsmiljøet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lovforslaget er på trapperne, og i går har det været i høring på Christiansborg om international arbejdskraft. Der er både hårdere bøder på vej og hovedentreprenøren gøres ansvarlig for, hvad deres underentreprenører laver, forklarer beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen i et interview i Radio Avisen.

Hele branchen rammes

Hos Dansk Industri er man enige i, at de ulovlige forhold skal straffes, men man er imod entreprenørstoppet, da det bliver et kædeansvar, hvor uskyldige virksomheder kan blive utilsigtet ramt af andres forseelser, lyder det fra organisationen.

Derudover vil det øge udgifterne i byggeprocesser, hvor DI hellere ser, at pengene skal bruges på forebyggende initiativer.

Forslaget kommer tillige på et tidspunkt, hvor der mangler evalueringer af tidligere skærpelser, som for eksempel bøder, og derfor har man ikke det retmæssige billede endnu, lyder det.

Mette Møller Nielsen, der er chef for arbejdsmiljø byggeri i Dansk Industri, forklarer i et interview med Radio Avisen, at der er tale om brodne kar, hvor lovgivningen bliver overtrådt. Det er de brodne kar, vi skal gå efter, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danske, elektriske dumpere debuterer på Bauma - de første stande er allerede under opbygning

Se også:

Danske, elektriske dumpere debuterer på Bauma - de første stande er allerede under opbygning

- Ministeren er kommet med et forslag, hvor hele branchen rammes, og det synes vi er helt urimeligt. Vi synes, at vi skal fastholde det princip, som er i arbejdsmiljøloven, hvor det er den enkelte arbejdsgiver, der har ansvaret for de ansatte, siger hun.

Hertil forklarer Mette Møller Nielsen, at beskæftigelsesministeren lige nu lægger et ekstra virkemiddel på et område, hvor der allerede er et finmasket net.

- Der er allerede en lovgivning i dag, som siger, at bygherrer og projekterende skal gøre rigtig meget for at få styr på byggepladserne. Og de har et stort ansvar for, at byggepladserne indrettes og planlægges, så de kort sagt er bygbare, siger Mette Møller Nielsen, og pointerer, at de steder, hvor bygherre har skabt styr på byggepladserne, ser vi også et godt arbejdsmiljø.

Derudover placerer lovgivningen i dag først og fremmest ansvaret hos arbejdsgiveren, det vil sige, at arbejdsgiveren altid er ansvarlige for sine ansatte, uanset om de arbejder ved siden af eller 200 kilometer væk. Ligesom den ansatte har et ansvar for at følge den instruktion og den uddannelse, vedkommende har med sig i bagagen.