Da vi møder Jens Flade-Rasmussen på kontoret i Fuglebjerg, er han travlt optaget, og der summer ekstra af liv, fordi håndværkere er i færd med at udskifte vinduer. Jens opdager det knap nok. I hovedet rumsterer et mylder af tanker og ideer om firmaet, deres produkter og ikke mindst om recepter, der kan optimere brugen af materialer i produktionen.
Med en fortid i beton- og affaldsbranchen fik Jens og hustruen Annica for tre år siden ideen til at skabe noget, ingen havde set før. For hvorfor er det lige, vi bruger enorme mængde af naturens ressourcer for at skabe beton, når det kan gøres anderledes? I et interimistisk laboratorium blev der brugt utallige timer, der blev testet igen og igen, og i 2022 så firmaet Recycon Element dagens lys.
I dag beskæftiger Recycon Element 15 mand plus ægteparret Annica og Jens Flade-Rasmussen. Annica er direktør, mens Jens har titel af udviklingsdirektør. Og de har travlt, for der er rift om produkterne. Ikke mindst på grund af den gode samvittighed, der følger med ethvert betonelement, der forlader virksomheden.
Fra toilet til stærke klodser
På overfladen ligner produkterne fra Recycon Element mange andre. Men det snyder. For under overfladen er sagen en helt, helt anden. Hvor en traditionel beton består af 80-90 procent jomfruelige tilslag som sten og grus, så er der 0 procent i elementerne fra Recycon Element. I stedet kommer tilslagene fra fx tegl, gasbeton, mursten, eternit (uden asbest) samt toiletter og andet sanitet. Alt sammen genbrug.
- På verdensplan står byggeriet for en tredjedel af alle nyudvundne ressourcer, men også for en tredjedel af alt affaldet. Meget bliver kørt direkte på deponi og bliver gravet ned uden nogensinde at se dagens lys igen eller gøre nytte andre steder" fortæller Jens og fortsætter:
- Vi bør i højere grad tænke over, hvordan vi udnytter klodens ressourcer. Primært for at minimere vores klimaaftryk men også fordi, vi i Danmark er ved at løbe tør for de naturlige råstoffer, som derfor i stigende grad bliver fragtet ind fra andre lande. Det er jo tudetosset og gør kun CO2-regnskabet endnu værre, tilføjer Jens.
Chips i betonen
Når et betonprodukt består af 100 procent genanvendte tilslag fra allerede eksisterende bygningsmasser, infrastruktur og affald, skal der være styr på recepterne for at sikre både styrke og holdbarhed, der svarer til ordinær beton, men her stopper innovationen ikke.
Alle elementer fra Recycon Element har en indstøbt NFC-chip, som kan læses med en helt almindelig smartphone. Ved at scanne det enkelte element, kan kunden se datablad og hvilket tilslag, der har indgået i produktionen af det konkrete element.
Efter endt levetid tilbyder firmaet desuden at tage betonelementerne retur, så de på ny kan genanvendes.
Miljørigtig sortering af genbrugsmaterialer
Alle tilslagene til betonelementerne skabes på pladsen i Fuglebjerg, hvor der både knuses og sorteres. Det sidste sker med et Maskin Mekano ECO3, der har markedets laveste forbrug og CO2-udslip.
- Det er et super fint, lille anlæg, der passer perfekt til vores behov og vores miljøprofil. Og så er det udstyret med et kraftigt bolddæk, der giver en helt ren sortering selv i de mindste fraktioner, siger han.
- Den gode og seriøse rådgivning fra Casper hos CBS Wearparts, har desuden været afgørende og i øjeblikket er vi i dialog om at få endnu et Maskin Mekano anlæg ind på pladsen, så vi kan følge med i produktionen, afslutter Jens.