Den i forvejen både omfattende og imponerende maskinpark hos en af landets største jordentreprenører, M. J. Eriksson A/S, er vokset med en specialmaskine i form af den japanske Silent Piler af mærket Giken.

Maskinen flytter grænserne i nedadgående retning for både vibrationer og støj, når det kommer til at sætte spuns. Det oplevede Maskintekniks udsendte ved selvsyn, da vi i begyndelsen af december besøgte en plads i Nordhavn, hvor M.J. Eriksson har underentreprisen med fundering til et kommende kontorbyggeri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At man undgår især støj men også vibrationer er meget værd, og det er jeg overbevist om, at en del bygherrer nok skal finde ud af.

Afdelingsleder Bo Ammundsen, M.J. Eriksson A/S

Skånsom metode

Her er det afgørende, at arbejdet kan udføres uden vibrationer.

- Den aktuelle udfordring her på pladsen er, at der går en vigtig og følsom Hofor-ledning i 10 meters dybde, tæt ved hvor spunsen sættes. Og da man gerne vil undgå de vibrationer, som traditionelt følger ved en spuns, der enten bankes eller vibreres ned, faldt valget på vores løsning med Silent Piper, som presser spunsen ned helt uden rystelser, fortæller afdelingsleder Bo Ammundsen fra M.J. Erikssons afdeling for fundering.

En anden åbenlys fordel ved Silent Piper er, at den er meget støjsvag.

- Vi købte maskinen forud for en opgave i Aalborg midtby, hvor der ikke måtte vibreres og samtidig genere naboerne mindst muligt iforbindelse med arbejde i døgndrift. Den opgave blev med Silent Piler løst med stor succes, siger han.

Forbedret arbejdsmiljø

M.J. Eriksson har i forbindelse med købet af Silent Piler uddannet fire mand til at køre med maskinen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores egne folk er naturligvis også tilfredse med den øgede komfort og forbedrede arbejdsmiljø, der er ved at slippe for støj, fastslår han.

Den cirka 15 tons tunge maskiner syner ikke af meget. En smal og aflang konstruktion betyder, at den kan benyttes, selv hvor pladsen er snæver ved for eksempel facader eller vejbaner.

rich-media-4
En smal og aflang konstruktion betyder, at Silent Piler kan benyttes, selv hvor pladsen er snæver. Foto: Torben Jastram.

Selvkørende på spunsen

Silent Piler kan selv køre fremad oven på spunsen, og den kan dreje til siderne, for hovedet er bevægeligt.

- Når den er placeret på spunsen, tager den fat i tre jern og holder fast, mens den trykker det næste jern i jorden. Derefter slipper den grebet og så kører lidt frem og gentager processen. Den kan trykke med op til 100 tons, så det er en både stærk og effektiv maskine, fortæller afdelingslederen.

Han tilføjer, at arbejdet kræver en kran eller anden maskine, som skal føde Silent Piler med nye spunsjern.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Silent Piler transporteres på denne transportkassette. Den bruges også til at sætte Silent Piler i gang med et lave de første par meter spuns. Siderne foldes ud stabiliseres med dødvægt, inden maskinen placeres på den. Efter de første to-tre meter kører Silent Piler selv videre på ryggen af spunsen. Foto: Torben Jastram.

Når byggergruben er etableret skal spunsjernene fjernes igen. Det kommer også til at ske ved brug af Silent piler-maskinen. Dermed kan spunsjernene genbruges, og det sænker samtidig CO2-aftrykket på den nye bygning i Nordhavn.

Værdi i byggeriet

Et minus ved Silent Piler er dog, at det er en lidt dyrere løsning end de traditionelle. Men Bo Ammundsen forventer, at der nok skal komme masser af opgaver til den nye maskine.

- At man undgår især vibrationer men også støj er meget værd, og det er jeg overbevist om, at en del bygherrer vil se skabe værdi i byggeriet. Vi er selv hos M.J. Eriksson meget begejstrede, siger han.

rich-media-7
M.J. Eriksson har foreløbig uddannet fire personer til at køre med Silent Piler. Foto: Torben Jastram.