I sidste uge blev de første af i alt 4.500 ton sten sænket ned i Odense Fjord.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra foreningen Odense Fjord Samarbejdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stenrevene bliver placeret strategisk og med GPS-udstyr. I fremtiden kommer revene til at tjene flere formål under vandets overflade.

- Stenene har mange gode egenskaber. De danner huller og sprækker, som tiltrækker krebsdyr, fiskeyngel og meget andet dyreliv. Større alger kan også vokse på stenene, siger Timi Løvholt Banke fra Biologisk Institut på Syddansk Universitet i pressemeddelelsen.

- Derudover skal stenrevet beskytte ålegræsset mod stress fra bølger og strøm, så det får bedre vækstvilkår. Det bliver spændende at følge resultaterne, siger han.

Flere projekter på vej

Universitet er en af de partnere i Odense Fjord Samarbejdet, som er gået sammen om anlægsprojektet. Foreningens mål er at lave flere naturgenopretningsprojekter i nærmeste fremtid.

Store sten skal give mere liv i Køge Bugt

Se også:

Store sten skal give mere liv i Køge Bugt

- Vi skal arbejde både over og under vand, og derfor er det godt, at vi nu fortsætter naturgenopretningen med stenrev, siger formand for Odense Fjord Samarbejdet, Torben Povlsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men projektet kommer ikke til at stå alene, og derfor glæder jeg mig til, at vi følger op med flere konkrete initiativer i samarbejde med vores partnere, siger han.

Kommunerne Odense og Nordfyns har også engageret sig i projektet og har bidraget med finansiering.

Anlægsprojektet kræver også flere serviceydelser, facilitering og logistik, som Odense Havn har bidraget med.

2000 tons sten skal give endnu mere liv under havoverfladen

Se også:

2000 tons sten skal give endnu mere liv under havoverfladen

Som næste led i projektet undersøges der muligheder for at etablere flere marine virkemidler, som også spiller sammen med stenrevene: sandcapping, udplantning af ålegræs og biogene rev.

De første sten blev sænket ned i Odense Fjord 6. december 2024.