Klimaændringerne har ført til en stigende udfordring med terrænnært grundvand, som påvirker både bygninger, infrastruktur og samfundets funktionalitet. Det er derfor afgørende, at der skabes klare og langsigtede løsninger, der både håndterer problemet effektivt og sikrer høj faglig kvalitet i udførelsen. DM&E ser lovforslaget som et skridt i den rigtige retning, men understreger samtidig behovet for at værne om den professionelle standard i branchen.
- Som branche ser vi positivt på lovforslagets mål om at sikre en mere effektiv håndtering af terrænnært grundvand. Men vi er også bekymrede for, at forslaget kan åbne for uklare regler, der risikerer at skabe uklarhed om autorisationsordningen, siger Sebastian Skipper Ravn, chefkonsulent i DM&E.
Faglig ekspertise er afgørende
Høringssvaret er udarbejdet af DM&E i samarbejde med Dansk Industri, Kloaksektionen, Danske Kloakmestre og Byggeriets Kvalitetskontrol og sætter fokus på de alvorlige konsekvenser af klimaændringer samt nødvendigheden af klare og præcise regler.
I høringssvaret har organisationerne påpeget behovet for præcise lovformuleringer, der fastslår, at kun autoriserede virksomheder må udføre opgaver med bygnings- og omfangsdræn til håndtering af terrænnært grundvand. Med sådanne krav sikres høj faglig kvalitet i arbejdet, hvilket fører til sikkerhed for både borgere og myndigheder.
- Vi står som branche sammen om at værne om vores faglighed og sikre, at arbejdet udføres korrekt første gang. Det er afgørende for både kvaliteten og den samfundsmæssige sikkerhed, understreger Sebastian Skipper Ravn.
Et samlet brancheopråb
Det fælles høringssvar er et stærkt signal om, at branchen står samlet om fælles standarder og ansvarlighed i håndteringen af klimaudfordringer. DM&E opfordrer til, at lovforslaget strammes op, så det tydeligere værner om autorisationsområdet og sikrer ensartet praksis på tværs af landet.
- Når vi står sammen som branche, kan vi sikre, at vores ekspertise ikke blot respekteres, men også prioriteres, så vi kan håndtere fremtidens klimaudfordringer på en bæredygtig måde, afslutter Sebastian Skipper Ravn.
DM&E ser frem til en fortsat dialog og vil følge udviklingen tæt for at sikre, at kloakbranchen fastholder sin professionelle standard og autorisationens integritet.