Siden august har entreprenøren Gorm Hansen A/S haft en elektrisk 12 tons gravemaskine, Cat 310 Z-line, i gang på et større skybrudssikrings-projekt i området omkring Ringsted Station, som entreprenøren udfører for Ringsted Forsyning og Ringsted Kommune.
Maskinen er langtidslejet hos Zeppelin sammen med en mobil ladeløsning. Hos Gorm Hansen A/S er engagementet i el-graveren en del af en større strategisk satsning mod nyudvikling og mere miljøvenlige arbejdsmetoder.
Maskinen er helt sikkert lige så stærk, som en traditionel diesel-model.
Maskinfører Thomas Hegelund
Plusser og minusser
Maskinfører Thomas Hegelund har kørt maskinen gennem de knap seks måneder, og efter hans mening er der både plusser og minusser ved netop denne løsning på denne plads.

- Selve maskinen er fed at køre, men vores ladeløsning halter stadig lidt, fortæller han og uddyber:
- Maskinen er helt sikkert lige så stærk, som en traditionel diesel-model. Den er god at arbejde i, og alt fungerer glimrende. Der er intet i vejen med ydeevne og kapacitet, for den kan på en opladning arbejde hårdt fra om morgenen og indtil ca. kl. 13. Derfor skal den lade i frokostpausen, men så kan den også arbejde helt til fyraften ved 15.30 tiden, fortæller Thomas Hegelund til Maskinteknik.
Overarbejde besværligt
Problemerne opstår, hvis der en dag er overarbejde, for det er der sjældent power nok til på batterierne.

- Vi har haft lidt udfordringer med lade-logistikken. Men denne plads en nok heller ikke den mest optimale, for vi arbejder mange steder på et stort område. Dermed er der en del kørsel, som koster på el-forbruget, fortæller han.
Der er ikke etableret en rigtig ladestander på pladsen, men heldigvis har der været et rigtig godt samarbejde med Zeppelins folk, der har været meget løsningsorienterede gennem hele processen. Entreprenøren har benyttet sig af en mobil powerbank, som kan oplade maskinen. Ofte kræver det lidt ekstra logistik i forbindelse med frokostpausen, da det er nødvendigt at få en gummihjulslæsser til at transportere den store powerbank hen til el-gravemaskinen. Til gengæld giver den 20-25 procents opladning i løbet af pausen.

- Til fyraften sættes den til opladning på skurpladsen, så vi i løbet af natten kan få den helt op på 100 procent Vi arbejder hele tiden sammen med Zeppelin om, hvordan de transportable ladeløsninger kan blive bedre og mere fleksible, siger maskinføreren.
Støjer en hel del
Et andet - og måske lidt overraskende problem - er, at støjniveauet er forholdsvis højt.
- Den larmer ret meget, især når den arbejder hårdt, fortæller Thomas Hegelund.
Han forventer dog, at det problem bliver løst, når Caterpillar kommer med deres helt egen løsning. Denne maskine er nemlig i princippet kun et Cat kabinet, som et norsk firma har bygget el-systemet op i.
- Det er rigtigt, at maskinens hydraulikpumpe knurrer lidt, og det træder virkelig frem, når man fjerner alle andre støjkilder som eks. dieselmotor med kølervinge, her er der værdifulde inputs som netop kommer tilbage til Cat for fremtidig udvikling, fortæller produktchef Anders Thomsen fra Zeppelin Danmark A/S.

Thomas Hegelund er alt i alt tilfreds med løsningen, som rummer perspektiver.
- Det er en stærk maskine, som arbejder godt, og bortset fra støjproblemet er meget komfortabel. Kan man få en rigtig ladestander op på pladsen, vil de fleste udfordringer blive løst, fastslår han.
Vidensdeling afgørende
Det er fortsat meget nyt med elektriske gravemaskiner på mere end10 tons på det danske marked. Ifølge Gorm Hansens direktør, Morten Hovmøller, bør alle aktører i branchen arbejde sammen i forhold til udvikling af nye løsninger. Vidensdeling og erfaringsudveksling er her to af nøglerne til succes.
- Som jeg ser det, kræver en succesfuld implementering og udvikling af elektrisk maskinel et tæt samarbejde og vidensdeling mellem entreprenører og maskinproducenter- og forhandlere. Vi er i hvert fald altid meget glade for at dele ud af vores erfaringer og tanker, så vi har mulighed for at påvirke udviklingen af markedets nye produkter, har Morten Hovmøller, tidligere fortalt her i Maskinteknik.
Det er produktchef Anders Thomsen helt enig i:
- Det har været en øjenåbner for mange, også internt i Zeppelin, at være med til at skyde et projekt i gang med maskiner over 10 tons.
Vi har virkelig fået god feedback og inputs fra Gorm Hansen, som vi kan bruge til at skabe bedre løsninger. Det er en stor fornøjelse at arbejde med en professionel og åbensindet kunde, som det team der er hos Gorm Hansen. Der tænkes hele tiden i løsninger og hvordan man kan få tingene til at virke, siger produktchefen og tilføjer:
- Vores største læring & bekræftelse som Zeppelin, er hvordan det interne samarbejde har været lige nøjagtig så vigtigt som vi havde beregnet. Det er rigtig vigtigt, at vi har styr på infrastruktur og ladeløsninger, ja faktisk lige så vigtigt som selve maskinerne. Der er mange ting på vej, det sker i et adstadigt tempo, for at alle kan være med, men der er reelt ingen hindring for at mange byggepladser og projekter vil køre elektrisk i stedet for diesel. Vi kører videre med lidt flere maskiner sammen med Gorm Hansen, og samtidig arbejder vi kraftigt vi på forbedrede ladeløsninger og reelle powe banks med lynladere i, hvilket vil fjerne mange af de hindringer, som Gorm Hansen har oplevet, fortæller Anders Thomsen.