En 100 meter lang og 28 meter høj dæmning viste tidlige tegn på at gå i skred i begyndelsen af januar. Det satte gang i Banedanmarks alarmberedskab, og nu er dæmningen under udbedring.

- Det, der er sket her, er, at vi har en dæmning, hvor vi har planlagt udførelse på den til sommer, og i mellemtiden har vi haft sensorovervågning på. Den gav så udslag i starten af året og har gjort, at vi skulle fremrykke vores projekt, fortæller Lene Bøgvad, klimatilpasningsleder i Banedanmark, til Maskinteknik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så sensoren har sladret om, at dæmningen er i bevægelse, eller jorden ville skride ud. Så vi har kørt noget overvågning på det og kunnet planlægge arbejdet for at lave mindst mulig gene for vores omgivelser, og det, vi så har gang i nu, er at skifte dæmningen. Så vi har gravet jorden væk og er ved at fylde dæmningen op med komprimeret sandmateriale.

Dæmningen ligger nær Funder på togstrækningen mellem Silkeborg og Herning. Projektet spærrer banen i fire uger, og så skal dæmningen være udbedret. Derfor er der folk på opgaven både dag og nat.

Får en fladere hældning

Det er Aarsleff Rail, som udbedrer den omkring 100 år gamle dæmning for Banedanmark.

- Det er et ret omfangsrigt projekt, siger Lene Bøgvad.

- Det var tydeligt, da vi gravede ud, at det er et ådalsområde. Lige dernede har vi orkanens øje, som jeg kalder det, og det er der, hvor al vandet kom. Der var et helt lag i bunden, der gjorde, at jorden kom i bevægelse, fortæller klimatilpasningslederen, som under interviewet står der, hvor der normalt kører tog.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Lene Bøgvad er klimatilpasningsleder i Banedanmark. Foto: Tina Moesgaard.

Skinnerne her er blevet fjernet, så Aarsleff Rails entreprenørmaskiner og medarbejdere kan komme til stedet og udføre det nødvendige arbejde. Det har været muligt at genbruge noget af dæmningens gamle jord, men der er også blevet kørt nye materialer til genopbygningen. Når projektet er færdigt, er forventningen, at omkring 2.000 lastbiler har afleveret sandmateriale.

Udover ny jord får dæmningen også en fladere hældning sammenlignet med den gamle.

rich-media-4
Dæmningen nær Funder er omkring 100 meter lang og 28 meter høj. Foto: Tina Moesgaard.

- Nu er faren ligesom overstået. Vi har været i bund, og vi er begyndt at fylde op. Men lige i perioden, hvor man graver nedad, og det hele er en lille smule ukendt - både geologisk og i forhold til, hvad du støder på undervejs - der er det en lille smule nervepirrende, siger Lene Bøgvad.

- Men det gik godt, og vi fik sat sugespidser på, og vi fik styr på vandet og fik gravet i bund og lagt de rigtige materialer ind. Og nu kommer vi tørskoet i mål, kan man sige.

rich-media-5
Aarsleff Rail udbedrer dæmningen for Banedanmark. Foto: Tina Moesgaard.

Dermed varer det ikke længe, før dæmningen når sin fulde højde. Når det sker, skal 160 meter skinner tilbage i sporet igen samt sveller og skærver. Samtidig bliver entreprenørmaskinerne på hjul erstattet af de skinnekørende af slagsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tiltmålere gav besked

Det er omkring tre år siden, Banedanmark begyndte monitoreringen af den gamle dæmning.

- Idet vi havde kendskab til, at dæmningen skulle udbedres, og at det var en lidt ustabil dæmning, havde vi sat tiltmålere på i en vis afstand, både langs sporet og ned ad dæmningssiden. Hvis jorden går i bevægelse, sender de målinger på, hvor meget de tiltede. Det har vi så live data på, siger Lene Bøgvad.

rich-media-7
Udbedringen kræver store mængder sand. Foto: Tina Moesgaard.

Dermed kunne Banedanmark komme skredet i forkøbet, og nu er dæmningen snart klar til tog.

- Når vi er færdige med dæmningsarbejdet, har vi en forventning om, at den i hvert fald holder i de næste 100 år, inden vi skal tilbage og bygge den op igen.