Stormfloden ramte Kegnæs-dæmningen hårdt og skyllede dele af vejen og dæmningen væk. Derfor er Arkil nu i fuld gang med at forstærke dæmningen og klimasikre strækningen med større og mere robuste gabioner, der også bliver fremtidssikret. Det skriver entreprenøren på sin hjemmeside.

Arkil har genopbygget skrænten med 3.600 kvadratmeter nye gabioner - stålnet fyldt med sten - der er designet til at modstå ekstremt vejr. Næsten alt materiale er genbrug fra strandkanten på stedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har kørt vores eget sorteringsanlæg ind, så vi genanvender sten, sand og jord direkte på stedet. Det sparer både tid, penge og CO2, siger Kim Sievertsen, der er entrepriseleder hos Arkil.

Stormflodsskadet vej genopbygges efter ny og billigere model

Se også:

Stormflodsskadet vej genopbygges efter ny og billigere model

Tallene taler for sig selv:

- 1.060 tons sten og 580 tons sand er genbrugt til de nye gabioner.

- Kun 50 kubikmeter nye sten er hentet eksternt - resten er lokal genanvendelse.

- Cirka 45 lastvognsture er undgået mellem Kegnæs og Rødekro (hvor ekstra materialer ellers skulle være hentet).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med jordsorteringsanlægget har Arkil adskilt de eksisterende materialer i tre kategorier: store sten til gabioner, rent sand til overfladen og små sten til kystsikring.

- Sten er en mangelvare, så det her er fantastisk for både miljø og økonomi, siger entrepriselederen.

Næste skridt

Efter gabionerne er fyldt med sten lægger Arkil 10 cm strandsand for at skabe en robust og æstetisk afslutning. Arbejdet forventes færdigt i denne måned. Til sommer vil Arkil Asfalt lægge et 4.500 kvadratmeter slidlag, som sætter prikken over i'et på den nye Kegnæsdæmning.

- Det er en spændende og sjov opgave, en lidt anderledes opgave for os, men utrolig lærerigt, siger Kim Sievertsen.

Med de nye gabioner, genanvendelse af materialer og en fremtidssikker løsning, der bedre kan modstå stormflod og højvande, viser projektet i Kegnæs, hvordan bæredygtighed og klimasikring går hånd i hånd i moderne anlægsarbejde.