Lynetteholms fase 2-stendæmning nåede en helt særlig milepæl i januar, da denne blev koblet sammen med fase 1-stendæmningen oven vande.

Det fremgår af By & Havns månedlige nyhedsbrev om Lynetteholms anlægsaktiviteter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu fortsætter arbejdet med at færdiggøre strækningen, lyder det.

Stendæmninger tager form

Byggeriet af Lynetteholm gik i gang i 2022 og ventes færdigt i 2070.

Københavns kommende halvø bliver fyldt op med overskudsjord og skal være en del af hovedstadens fremtidige stormflodssikring mod nord og bliver anlagt med et kystlandskab mod Øresund.

Det store projekt er inddelt i to faser, hvor fase 1 er i gang med at blive fyldt op med overskudsjord. Fase 2 er også i gang, hvor der blandt andet bliver opbygget kystfremspring, anlagt stendæmninger og gravet havbund væk.

rich-media-2
Det store anlægsprojekt er inddelt i to faser. Anlægskort: By & Havn.

Hvor fase 1-stendæmningen er blevet bygget færdig, er fase 2-stendæmningen først lige kommet til syne over havoverfladen. Denne stendæmning bliver nu bygget færdig i bredden og højden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De to forbudne stendæmninger langs Øresund bliver cirka 2,7 kilometer målt i fugleflugt.

Så hurtigt går det: Se Lynetteholm blive til Københavns nye stormflodssikring

Se også:

Så hurtigt går det: Se Lynetteholm blive til Københavns nye stormflodssikring

Men da stendæmningen bugter sig i vandet hele vejen mod Nordhavn, bliver der reelt anlagt 3,6 kilometer stendæmning fra Refshaleøen i syd og frem til Kronløbet i Nord, oplyser By & Havn.

Der bliver anlagt tre kystfremspring foran stendæmningen, og for at forbinde fremspringene bliver der anlagt stendæmninger imellem dem.

rich-media-5
Denne stendæmning er bygget cirka 100 meter ud i vandet fra Refshaleøen. Foto: By & Havn.

Stendæmningen langs Trekroner Fortet, som bliver Lynetteholms vestlige kant mod København og Inderhavnen, er også under opførelse. Denne stendæmning er nu bygget cirka 100 meter ud i vandet fra Refshaleøen, og i februar bliver der bygget videre på den.

Sammen med stendæmningerne mod Øresund og langs Kronløbet i nord skal disse udgøre Lynetteholms samlede omkreds, som ifølge planen er bygget færdig i 2026.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gravearbejde snart slut

Lynetteholms entreprenør, Aarsleff, er nu i gang med den tredje og sidste gravesæson. Her har de arbejdet på at fjerne bløde sedimenter fra havbunden i det tracé, hvor Lynetteholms stendæmninger bliver etableret.

rich-media-7
Opgravet havbund bliver fyldt i det nordligste bassin. Foto: By & Havn.

Forventningen er, at den sidste skovlfuld havbund er taget inden for de næste tre-fire uger, lyder det fra By & Havn, som gør opmærksom på, at arbejdet har været miljøovervåget siden 2022, hvor anlæg af Lynetteholm blev igangsat.

Graveskibe graver blød havbund væk ved kommende halvø

Se også:

Graveskibe graver blød havbund væk ved kommende halvø

Den sidste gravbund, der nu bliver gravet op, fyldes i det nordligste bassin, hvor der endnu ikke er fyldt overskudsjord i, oplyser By & Havn.

Genbrug af bølgebrydere

De gamle bølgebrydere på hver side af Trekroner Fortet, som har været der siden slutningen af 1890'erne, bliver også så småt brudt op i løbet af februar. Inden da blev det grønne fyr, som stod på sydlig bølgebryder taget ned.

rich-media-9
Bølgebryderne set fra oven. Foto: By & Havn.

Der er også udlagt et siltgardin i vandet mellems Refshaleøen og Trekroner langs sydlig bølgebryder for at beskytte vandet i Inderhavnen under flytningen af stenene, oplyser By & Havn, som gør opmærksom på, at bølgebryderne ikke bliver flyttet på én gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derimod bliver de flyttet etapevis, i takt med at stendæmningens langs Trekroner Fortet bliver bygget op. Det er for at sikre, at Lynetteholm løbende kan overtage opgaven med at skærme havnen for bølgepåvirkninger.

De mange sten fra bølgebryderne bevarer dog deres funktion, da de efterfølgende bliver genbrugt i Lynetteholms stendæmning.