- Volvo, Epiroc, Develon, Hitachi og så videre - det er alle de store, vi gerne vil producere til.

Supervisor Benny Dyrehauge er manden bag ordene, der fortæller alt om berøringsfladen for Sjørring Maskinfabrik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For skovlene fra den nordvestjyske virksomhed er at finde foran maskiner i stort set alle verdenshjørner lige fra USA til Brasilien, Australien og hele Europa.

- Vi producerer primært til store OEM'er rundt omkring i verden, og det stiller jo nogle uhyggeligt store krav til vores produktion, fortæller Klaus Kalstrup, der er CEO hos Sjørring Maskinfabrik.

rich-media-2
Klaus Kalstrup er CEO hos Sjørring Maskinfabrik. Foto: Tim Søgaard.

Udover produktionen af egne skovle producerer og forhandler Sjørring Maskinfabrik også tiltrotatorer og graveskovle fra søsterselskabet Steelwrist, der ligesom Sjørring Maskinfabrik er ejet af den svenske industrikoncern Terratech.

- I den forbindelse producerer vi alt, der hedder "non-powered work tools" - primært graveskovle, men også lidt andre produkter, fortæller Klaus Kalstrup.

Startede med gear og traktorer

Virksomheden startede i 1946 som en forretning, hvor der blev renoveret gear og forhandlet traktorer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Gennem tiden har virksomheden udviklet sig fra at være en underleverandør i mange, mange år til store kunder som eksempelvis FLSchmidt, som man leverede ventilatorer til, til at blive en produktleverandør. Den drejning er særligt sket gennem de seneste seks-otte år, hvor vi er blevet mere og mere specialiserede, fortæller Klaus Kalstrup, der satte sig ved roret for omtrent 10 år siden.

I dag produceres der på fabrikken typisk mellem 3000-3500 læsserskovle og 2500-3000 graveskovle om året.

rich-media-4
160 kilometer svejsetråd forbruger Sjørring Maskinfabrik hver dag i produktionen. Foto: Tim Søgaard.

- Det kan variere meget, men tendensen er opadgående, siger Klaus Kalstrup.

Med årene har fabrikken vokset sig større og større. Én af dem, der kan berette om vokseværket fra første hånd, er smed Thorbjørn Larsen, der har været ansat på Sjørring Maskinfabrik i 45 år.

- Fabrikken er næsten dobbelt så stor, som da jeg startede. Her hvor vi står nu, det var bare en grøn mark. Det samme dernede og derinde, fortæller Thorbjørn Larsen og peger ivrigt rundt i de store produktionshaller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Thorbjørn Larsen er smed og har arbejdet 45 år på Sjørring Maskinfabrik. Foto: Tim Søgaard.

- Det var mere præget af hierarki, da jeg startede her som 17-årig. Især i forhold til de ældre smedesvende. Men lige fra dag ét har det været sådan, at passer man sine ting, så er der ikke nogen, der blander sig i dit arbejde, og det kan jeg godt lide, siger Thorbjørn Larsen.

Mange kompetencer

Med cirka 200 medarbejdere i alt er Sjørring Maskinfabrik en arbejdsplads med mange forskellige kompetencer, og det er også påkrævet i en produktion, hvor man laver det hele selv.

- Vi får en plade jern ind, skærer det ud, valser det, bukker det, hæfter det, svejser det, klargør det, maler det, monterer det og sender det afsted. Vi udfører alt selv, og vores kompetencer spænder utroligt bredt herude, fortæller Benny Dyrehauge, der er supervisor hos Sjørring Maskinfabrik.

rich-media-7
Benny Dyrehauge har over 20 år på bagen hos Sjørring Maskinfabrik og er i dag supervisor. Foto: Tim Søgaard.

Han startede selv som smed hos skovlproducenten for over tyve år siden og er eksemplet på, at Sjørring er et sted, hvor man kan udvikle sig og tilegne sig nye kompetencer, hvis man har lysten og viljen.

- Det er et stort firma, hvor der er plads til det enkelte individ. Vi har folk, der er rigtig gode til at arbejde sammen, og vi har folk, der er rigtig gode til at arbejde alene. Nogle er mere selvstændigt tænkende og vil gerne udvikle, mens andre hellere vil køre serieproduktion. Vi finder en opgave, der passer den enkelte person, og vi omfavner mange forskellige personligheder herude, siger Benny Dyrehauge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det brede spænd af personligheder i medarbejderstaben er med til at skabe en god dynamik på arbejdspladsen. Det fortæller Sine Bojesen, der er HR Koordinator hos Sjørring Maskinfabrik, og som blandt andet arbejder med at rekruttere medarbejdere til virksomheden.

- Det er en sjov og uformel arbejdsplads, hvor man kan få lov til at være sig selv. Vi har plads til mange forskellige, skæve personligheder, hvilket gør, at hverdagen altid er sjov og spændende, siger hun.

rich-media-9
Sine Bojesen er HR Koordinator hos Sjørring Maskinfabrik. Foto: Tim Søgaard.

Alle medarbejdere i produktionen har dog ét til fælles.

- Det er dygtige, faglærte folk, der har håndelaget for det. Alle, der har håndelaget i orden, vil kunne komme herud og arbejde, siger Benny Dyrehauge.

Dygtige medarbejdere er da også en essentiel del af succesen hos Sjørring Maskinfabrik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi går meget op i kvalitet, fleksibilitet og pålidelighed. Du kan regne med det, vi siger, og så holder vi det. Det er faktisk ret vigtigt - og det er ligegyldigt, om man står ved en skæremaskine eller et skrivebord. De medarbejdere, vi har, har et godt værdigrundlag, og de kan se en mening med det, de laver. Der er mange, der gerne vil tage et ansvar, og de er ikke bange for at komme med forslag til, hvordan vi kan forbedre os, og det er enormt vigtigt for os. Hvis ikke vores medarbejdere var, som de er, så eksisterede vi simpelthen ikke, lyder det fra CEO Klaus Kalstrup.

rich-media-11
Smed Jan Østergaard er en af virksomhedens omtrent 200 ansatte. Foto: Tim Søgaard.

Fra tegning til færdig skovl

Udover at være arbejdsplads for flere hundrede medarbejdere er Sjørring Maskinfabrik også arnested for stribevis af innovative løsninger til anlægsbranchen.

Det er nemlig langtfra alle skovlene, der bliver lavet efter en fast skabelon. Ofte kommer kunder med specifikke ønsker til produktet, og så er det op til Sjørring Maskinfabrik at finde den gyldne formel til den enkelte kunde.

- Der er ligesom ikke rigtig noget udgangspunkt, udover at du skal lave et eller andet, som kunderne gerne vil have, og som de bliver glade for, fortæller Per Menander og smiler.

rich-media-12
Development engineer hos Sjørring Maskinfabrik, Per Menander. Foto: Tim Søgaard.

Han er development engineer hos Sjørring Maskinfabrik og sidder til daglig og tegner konstruktionsgrundlag til skovle, der skal produceres på fabrikken. En disciplin, der både kræver god forståelse for kundens behov, produktionens formåen og materialeomkostninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-14
I sit tegneprogram konstruerer Per Menander skovle ud fra kundernes specifikke ønsker. Her er det en læsserskovl til en Hitachi. Foto: Tim Søgaard.

- Det kræver en god mængde fantasi, erfaring og sparring med både partnere og kollegaer. Vi har kunder, der kommer og siger: "Vi skal bruge en graveskovl, kan du lave sådan en til os? Den skal kunne det og det. Find ud af hvordan den skal se ud, og hvad den skal laves af og så videre". Så man bliver udfordret på det faglige, og det, synes jeg, er spændende, siger Per Menander.

Lys fremtid

15.000 tons stål indkøber Sjørring Maskinfabrik om året, og hver dag forbruger producenten 160 kilometer svejsetråd.

Med andre ord er der fart på fabrikken, og spørger man Klaus Kalstrup, går udviklingen kun én vej.

- Vi er inde i en positiv udvikling. For kun ti år siden, da jeg startede, så det mindre godt ud, men vi har faktisk formået at vende udviklingen, så vi nu leverer ganske fornuftige og positive resultater, siger han.

I 2023, som er det seneste tilgængelige regnskab fra Sjørring Maskinfabrik, leverede man et resultat efter skat på knap 12 millioner kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-16
Sjørring Maskinfabrik er beliggende i midten af Thy. Foto: Tim Søgaard.

- Vi har været meget aggressive på vores prisstrategi, og vi har arbejdet meget med effektivisering og digitalisering. Der er blevet investeret i nye maskiner og nye processer. På facaden kan det godt se ud som om, at det her bare er en gammel smedefabrik, men det er det faktisk ikke. Vi er i den grad en udpræget teknologivirksomhed, og det er der mange af vores medarbejdere, der synes, er rigtig spændende, siger Klaus Kalstrup.

- Fremtiden ser lys ud for Sjørring Maskinfabrik. Vi befinder os i et marked med fart på, og laver et produkt, der er behov for ude i den store verden, så jeg er rigtig positiv i forhold til fremtiden, siger Klaus Kalstrup.