Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Byggebranchen skal ruste sig til en fremtid med råstofmangel
Danmark er i dag selvforsynende med mineralske råstoffer såsom sand, grus og ler, hvor cirka 30 procent bruges i byggeriet, mens resten primært går til vej- og anlægsprojekter.
Men ressourcerne er ikke uendelige. Særligt i hovedstadsområdet og på Sjælland er råstofindvindingen under pres, hvor arealanvendelsen begrænser mulighederne for udvinding. Det betyder, at råstofferne skal transporteres fra områder længere væk, og det er både dyrt og miljøbelastende. Derfor er der behov for at finde lokale løsninger.
Et nyt projekt ledet af Teknologisk Institut, og som udføres i samarbejde med rådgivervirksomheden WSP Danmark, skal derfor undersøge, hvordan byggebranchen kan tilpasse sig en fremtid med begrænsede råstoffer.
- Vi står over for en udfordring, hvor vi er nødt til at gentænke måden, vi bruger råstoffer på i byggeriet. Dette projekt skal vise vejen til en mere ressourcebevidst branche og give konkrete bud på, hvordan vi kan håndtere fremtidens ressourceknaphed, siger Sarah Cecilie Andersen, som er specialist og ph.d. ved Teknologisk Institut.
Konsekvenser af råstofmangel
Projektet, der er støttet af Grundejernes Investeringsfond og den filantropiske forening Realdania, skal i første omgang kortlægge konsekvenserne af råstofmangel gennem analyser baseret på metoden for 'konsekvens LCA'.
Denne metode giver et billede af de miljømæssige og samfundsmæssige konsekvenser af råstofmangel bredt set, for eksempel hvordan forsyningskæder og markeder påvirkes som følge af bestemte valg eller scenarier. Traditionelle LCA-metoder analyserer typisk et specifikt produkts eller en bygnings miljøaftryk.
- Ved at opstille fremtidsscenarier med for eksempel øget fokus på renovering og genbrug, brug af biobaserede materialer eller lettere konstruktioner, vil vi kunne sætte tal på, hvordan byggeriets råstofforbrug og CO2-udledning kan reduceres, siger Sarah Cecilie Andersen.
Ressourceeffektive løsninger
Projektet skal desuden udvikle et idékatalog med konkrete, handlingsorienterede løsninger, som byggebranchen kan bruge til at reducere deres afhængighed af mineralske råstoffer.
- Det handler både om at undgå overforbrug ved at dimensionere mere præcist, om at bygge mindre og mere multifunktionelt, og om at erstatte traditionelle råstoffer som sand, grus og ler med biobaserede materialer, hvor det giver mening, forklarer Environmental Science Specialist Katrine Hauge Smith fra WSP Danmark, som bland andet er specialister i byggeri og miljø.
Som en del af projektet undersøges mulighederne for at udvikle såkaldte 'ressourceindikatorer', der kan hjælpe til at vurdere det reelle ressourcetræk for et byggeprojekt.
- Ligesom CO2-aftryk i dag er blevet en vigtig parameter i byggeriet, har vi brug for værktøjer til at måle og sammenligne ressourceforbruget. Det skal gøre det nemmere at vælge de mest ressourceeffektive løsninger, uddyber Katrine Hauge Smith.