Lyt til artiklen:

Forsyningsselskab lytter sig til læk i rørene

00:00
Hastighed: ???x
03:06

Når Hovedstadens Forsyningsselskab (Hofor) går på lækagejagt i fjernvarmen, er det med såkaldt akustisk lækagesporing og droner udstyret med termiske kameraer.

De to metoder er forsyningsselskabets nyeste tiltag til at finde læk i fjernvarmerørene kombineret med alarmtråde i fjernvarmerørene og et grønt sporingsstof. Det skriver Hofor i en pressemeddelelse

Artiklen fortsætter efter annoncen

Metoderne begrænser skader og afbrydelser, og de sparer penge og unødigt gravearbejde, når der skal holdes øje med de knapt 3.000 kilometer fjernvarmerør under København.

Finder læk med stor præcision

Akustisk lækagesporing er en avanceret lydteknik, der sporer læk i rør via lyd. Teknikken har i mange år været brugt til at spore læk i Hofors drikkevandsforsyning.

Grusgravs nye stjernesorterer åbner nye muligheder - skal imødekomme råstofmangel

Se også:

Grusgravs nye stjernesorterer åbner nye muligheder - skal imødekomme råstofmangel

- Vi har i mange år benyttet lydteknik til at spore læk i vores drikkevandsforsyning, men vi fandt ud af, at vi også kunne bruge teknikken i vores fjernvarmeforsyning. Det gode er, at teknikken kan lokalisere læk med meget stor præcision helt ned til en meter.

- Så dronerne og alarmtrådene udpeger et lækage-område, men lydteknikken kan vise os mere præcist, hvor lækket er. Det har faktisk betydet, at vi ofte kan spore og reparere læk, uden at kunderne bliver generet for meget, siger Jakob Hvidt, der er teamleder for Drift Fjernvarme i Hofor, i pressemeddelelsen.

Måler varmeudstrålingen fra luften

Når dronerne flyver over København, tager de ingen almindelige billeder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men fra luften måler de varmestrålingen med en termisk sensor og skaber billeder af temperaturforholdene i rørene, der snor sig under byen. På den måde vil man kunne se, hvor der er unormalt høje temperaturer og dermed sandsynlighed for et varme- og vandtab i fjernvarmenettet.

Droner og kunstig intelligens vinder indpas hos TV-inspektionsgruppen

Se også:

Droner og kunstig intelligens vinder indpas hos TV-inspektionsgruppen

- De nye teknologier gør, at vi fanger skaderne hurtigere, så vi kan begrænse yderligere skade. Vi kan samtidig lave en mere præcis renoveringsstrategi, så vi hele tiden prioriterer de mest vigtige steder først, det er også med til at minimere gener og spare penge, siger Jakob Hvidt.

Alarmtråde og grønt vand sladrer

Ud over droner og lydteknik bruger HOFOR også alarmtråde, som løber i isoleringen i fjernvarmerørene mellem stålrør og kappe for at indikere, hvis der er læk.

Det er en teknik, der er blevet brugt i mange år, og her måler man på rørene med elektrisk strøm. Bliver isoleringen våd, vil alarmtrådene sladre.

- Vi er ydermere i gang med at implementere det, vi kalder aktiv overvågning. Det betyder, at alle vores fjernvarmerør med alarmtråde bliver overvåget døgnet rundt, så når der kommer den mindste smule fugt i isoleringen, så kan vi stoppe skaden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har naturligvis hele tiden holdt øje med fjernvarmerørene, men nu får vi altså aktivt besked, siger Jakob Hvidt.

Endelig er der også tilført et grønt sporingsstof til vandet i fjernvarmerørene, som er helt ufarligt for mennesker og miljø.

Aarsleff i fuld gang med kæmpe klimasikringsprojekt

Se også:

Aarsleff i fuld gang med kæmpe klimasikringsprojekt

Det grønne sporingsstof gør, at hvis der for eksempel skulle være et rør, der lækker - for eksempel i vejen - så vil man straks opdage det grønne fjernvarmevand.

Vandet vil enten komme op af asfalten, eller det vil komme op af et af de mange inspektionsdæksler. Derved kan man hurtigt få fat i hjælp til at stoppe lækagen, oplyser Hofor.