Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Gennemfører miljøundersøgelser af havbunden ved Krigers Flak og Rønne Banke
Kriegers Flak øst for Møn på Sjælland og Rønne Banke syd for Bornholm i Østersøen er særligt relevante for et projekt som Østlig Ringvej i København.
For bliver det politisk besluttet at anlægge en Østlig Ringvej som en 11 kilometer lang sænketunnel langs Amagers østkyst, kræver det betydelige mænger sand og grus.
Som led i konsekvensvurderingen af Østlig Ringvej, er Sund & Bælt derfor gået i gang med miljøundersøgelserne af de to havområder. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Sund & Bælt.
- Miljøundersøgelserne er afgørende for at sikre, at et projekt som en Østlig Ringvej anlægges med omtanke for natur- og dyreliv. Det er vigtigt for os at kunne vurdere de miljømæssige konsekvenser på et oplyst grundlag, så vi sikrer, at vi tager størst muligt hensyn til havmiljøet, siger Rune Butzbach, der er miljøkonsulent hos Sund & Bælt, i meddelelsen.
- Undersøgelserne er vigtige
Undersøgelserne omfatter kortlægning af havbunden og målinger af råstoffernes tykkelse ved hjælp af ekkolod og seismiske målinger. Det står rådgivningsvirksomhederne Cowi og WSP for.
Målingerne bliver suppleret med forureningsprøver af sediment fra områderne samt dykkerundersøgelser, der bidrager med viden om bunddyr- og planter.

Sund & Bælt oplyser, at Kriegers Flak og Rønne Banke er velegnede områder til råstofudvinding, da sandet og gruset er af god kvalitet og ligger på vanddybder, som gør det muligt at anskaffe det effektivt.
- Hos WSP er vi glade for vores samarbejde med Sund & Bælt og for vores bidrag til miljøundersøgelserne. Undersøgelserne er vigtige, da de skal fastslå, om fremskaffelse af sand og grus kan ske på en miljømæssig forsvarlig måde, siger Lars Brammer Nejrup, der er markedschef hos WSP.
Er blevet undersøgt før
Havområderne Kriegers Flak og Rønne Banke er også tidligere blevet undersøgt i forhold til at anskaffe råstoffer til anlæggelsen af den 18 kilometer lange Femern Bælt-tunnel.
De igangværende undersøgelser bygger dermed videre på Femern-projektets miljøundersøgelser af de to havområder.
Miljøundersøgelserne for de to områder forventes afrapporteret i efteråret 2025, oplyser Sund & Bælt. Det sker, som en del af den samlede miljøkonsekvensvurderingen af Østlig Ringvej, der efter forventningen bliver afleveret til Transportministeriet i 2026.
