Lyt til artiklen:

Elever erhvervede sig unikke erfaringer i Grønland

00:00
Hastighed: ???x
02:57

I maj har 14 elever fra Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser (HEG) været på en 14-dages undervisningsrejse til Grønland for at afvikle dele af deres uddannelse og skabe synlighed omkring entreprenørmaskinmekanikeruddannelsen i det arktiske område. Projektet er gennemført med støtte fra Nordplus-puljen, som fremmer samarbejde og mobilitet i Norden og Baltikum.

Formålet med rejsen var både fagligt og strategisk. Det handlede om at give eleverne en unik læringserfaring i en anderledes og krævende kontekst - og samtidig vise, hvordan uddannelsen kan bidrage til udviklingen af grønne og teknologiske kompetencer i Grønland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
På HEG håber man, at initiativet kan være med til at inspirere flere unge til at blive entreprenørmaskinmekanikere. Pressefoto.

- Det har været en fantastisk mulighed for vores elever at arbejde med maskiner og teknologier i et miljø, hvor logistik, klima og kultur stiller helt særlige krav, siger uddannelseschef på HEG, Aksel Gaardsted Christiansen.

Under opholdet har eleverne blandt andet arbejdet med reparation og vedligeholdelse af maskiner, som adskiller sig markant fra dem, de normalt møder i Danmark. Det har givet dem både faglige udfordringer og værdifuld indsigt i, hvordan tekniske løsninger tilpasses lokale forhold.

rich-media-3
Flere elever har efter turen udtrykt et ønske om at arbejde i det arktiske område. Pressefoto.

Undervisningen omfattede både praktiske opgaver og samarbejde med lokale aktører, og eleverne fik mulighed for at præsentere deres faglighed og viden om bæredygtig teknologi og maskinvedligeholdelse. Flere elever har efterfølgende udtrykt stor interesse for at arbejde i det arktiske område, hvilket kan danne grundlag for yderligere samarbejde og relationsdannelse med Grønland.

Et styrket sammenhold

En vigtig forudsætning for, at projektet kunne realiseres, har været den store opbakning fra elevernes praktikvirksomheder. Alle praktikvirksomheder har bidraget med en positiv indstilling og stor velvilje til at sende deres elever i praktik i Grønland, hvilket har været afgørende for, at projektet kunne gennemføres.

- HEG har gennem flere år haft en række elever fra Grønland, og det samarbejde vil vi meget gerne udbygge, udtaler Aksel Gaardsted Christiansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Turen bød også på unikke oplevelser i den grønlandske natur. Pressefoto.
rich-media-6
Pressefoto.

- Jeg har desuden været meget imponeret over det styrkede sammenhold, denne tur har bidraget med, og den gejst og arbejdsomhed, eleverne har udvist under hele forløbet, siger han.

En vigtig forudsætning for turens succes har desuden været indsatsen fra to stærkt dedikerede undervisere, som har stået for både planlægning og gennemførelse af hele projektet. Deres engagement har været afgørende for, at projektet kunne realiseres.

Verdens længste sænketunnel - i Lego

Se også:

Verdens længste sænketunnel - i Lego

Også i fritiden har eleverne fået store oplevelser med hjem. Turen bød blandt andet på udflugter i den grønlandske natur, besøg ved indlandsisen, isfiskeri og virksomhedsbesøg - oplevelser, der har styrket både fællesskab og kulturel forståelse.

Som landsskole for entreprenørmaskinmekanikeruddannelsen har HEG en vigtig rolle i at udbrede kendskabet til uddannelsen og sikre, at den når ud til hele Danmark - og nu også Grønland.

HEG håber, at initiativet kan være med til at inspirere flere unge i Grønland til at vælge en erhvervsuddannelse og samtidig styrke samarbejdet mellem danske og grønlandske uddannelsesinstitutioner.