Abonnementsartikel

Kloakfirmaet R. Hansen & Søn får det bedste ud af medarbejderne med enkle metoder

Jobrotation. Sådan lyder et af virkemidlerne hos kloak- og entreprenørfirmaet R. Hansen & Søn, der er baseret i den sydlige ende af Odense. Med et glimt i øjet beskrives firmaet ofte som "Punkt 2", da de er naboer til en af hvidevarekædens forretninger. Firmaet beskæftiger 12 medarbejdere, der i det daglige tager sig af primært kloakopgaver som spuling, slamsugning, tv-inspektioner, reparationer mv., men også øvrige entreprenørudfordringer.

Som ejer og daglig leder holder Erik Steen Hansen øje på alle sine medarbejdere, og artiklens indledende ord har vist sig at gøre en forskel i firmaet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Flere af medarbejderne har haft 20 eller 30 års jubilæum. De er glade for at være her, og det er ikke, fordi jeg forkæler dem specielt. Men de kan lide variation, og der er ikke to dage, som er ens hos os. De roterer i funktionerne, hvilket de kan lide, men det er også til min fordel. Hvis jeg var afhængig af en bestemt person til at føre en maskine, så var jeg færdig. Hos os kan flere varetage rollerne, og det er helt nødvendigt, mener Erik Steen Hansen eller "Hansen", som de fleste medarbejdere og kunder kender ham.

Aldrig anvendt læreruddannelse

Næste år er det 90 år siden, at hans farfar Rasmus Hansen grundlagde firmaet. Han var murermester, og han beskæftigede sig udelukkende med det fagområde.

Da hans søn Poul Hansen overtog forretningen i 1960, købte han en rendegraver og ændrede aktiviteterne til de arbejdsområder, som kendetegner firmaet den dag i dag.

Erik Steen Hansen havde ingen planer om at skulle overtage firmaet. Han er uddannet lærer fra Marselisborg Seminarium i Aarhus, men på grund af sygdom hos sin far vendte Erik Steen Hansen tilbage til Odense, umiddelbart efter han var færdig med sin uddannelse.

- Jeg kom hjem for at give en hånd med i en periode, men jeg endte med at blive her. Jeg nåede aldrig at undervise nogen elever, smiler Erik Steen Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemet var, at hans far var den eneste i firmaet med en kloakautorisation, og da han ikke kunne arbejde i en periode, var effekten tydelig.

- Derfor tog jeg kloakmestereksamen, kort efter jeg var kommet tilbage i firmaet i 1978, husker "Hansen".

I de efterfølgende 20 år arbejdede han som ansat i firmaet. Han kørte parløb med sin far, og gradvist lærte kunderne også hans navn at kende. I 1998 overtog han firmaet fuldt ud.

- Jeg kunne ikke leve med ikke at give det en chance. Jeg vil samtidig rose min far for at degradere sig selv mere og mere i løbet af de sidste ti år frem til generationsskiftet. Alt hvad der foregik ude i marken, tog jeg mig af, så jeg lærte, hvad der skulle til.

Datteren står klar

Det kan lyde meget patriarkalsk med navnet "R. Hansen & Søn", men sådan skal firmaet på ingen måde forstås. Faktisk er "Hansens" egen datter Gitte Zimmermann en af medarbejderne i marken, og planen er at hun - på et tidspunkt, der endnu ikke er defineret - skal overtage firmaet fuldt ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Egentlig er hun kontoruddannet, og tankerne gik i retningen af, at hun skulle overtage al administrationen og papirarbejdet i familiefirmaet.

- En dag trak hun mig til side og fortalte mig, at hun havde mod på meget mere end at sidde bag et skrivebord og ordne papirer. Jeg skulle lige vænne mig til tanken, for jeg havde slet ikke troet, at hun havde interesse for arbejdet i marken. Omvendt ser man også i stigende grad kvinder træde ind i ledende stillinger andre steder i samfundet, statsministerposten for eksempel, og det er helt fint med mig. Kønnet er ikke afgørende. Det er interessen og evnerne, og hun har begge dele, understreger Erik Steen Hansen. Gitte Zimmermann har for nylig bestået rørlæggereksamen med fin karakter.

- Vi er en stor familie, som skal passe sammen og udvise handling, og det er det vigtigste. Jeg er ligeglad med, hvilke baggrunde mine medarbejdere har. Bare de har interesse og engagement, og ikke bare dukker op for at hæve lønnen. Har de, hvad jeg kræver, sørger jeg for selv at lære dem op. Herunder også de påkrævede kvalifikationer, som de tilegner sig på AMU-centret. Det har jeg gjort med mange af mine medarbejdere, fastslår Erik Steen Hansen.

Tillidssag

Han vurderer, at omkring 90 procent af firmaets opgaver kommer ind ved, at kunderne selv ringer med en opgave, og det bliver på regning.

- At arbejde for kunder er en tillidssag, og mine medarbejdere skal leve op til den tillid. Den tillid har vi, og den gør, at vi ikke skal ud og slås til en licitation, siger Erik Steen Hansen og uddyber tillidsforholdet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med en tømrer, maler eller murer har kunden den fordel, at de kan se det færdige arbejde. Mit arbejde sker i jorden, og når vi er færdige, er det dækket til, så det ikke er til at se, hvad vi har udført. Når vi starter på en opgave, aner vi heller ikke med sikkerhed, hvad der gemmer sig i jorden. Ofte viser de tegninger, vi selv fremskaffer, at tegninger viser ét, og virkeligheden er noget andet. Når der er så store usikkerhedsfaktorer forbundet med at gå i jorden, er det mindste vi kan gøre at holde kunden opdateret. Jeg har oplevet, at en opgave for et forsikringsselskab blev vurderet til 15.000 kr., men vi endte med at udføre for 95.000 kroner. Blandt andet fordi jorden rummede gammelt byggeaffald samt gamle fundamenter og olietanke. Kunden havde forståelse og betalte uden problemer, fordi vi gjorde dem opmærksomme på udviklingen under hele forløbet.

Mærkesager

Foruden aktiviteterne i sit eget firma er Erik Steen Hansen også bestyrelsesmedlem i Kloaksektionen under Dansk Byggeri. Et arbejde, han vægter højt.

- Det er spændende på anden vis at være involveret i branchen, som man arbejder i til dagligt. Jeg lærer noget nyt, og jeg kan bruge af min egen viden, siger Erik Steen Hansen.

Mærkesagerne er indførelsen af kloakinspektion i tilstandsrapporter samt at komme uautoriseret kloakarbejde til livs.

- Der uddannes 250 nye kloakmestre om året, og en del af dem kommer til at lave kloaker uden at have en autorisation. Man skal være tilsluttet en kontrolordning for at opnå en autorisation. Det indebærer en omfattende kvalitetssikring og dokumentation, som gennemgås hvert andet år. Det er ikke alle, som har den autorisation, men mange udfører arbejdet alligevel, siger Erik Steen Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fortsætter på ubestemt tid

Dåbsattesten viser 61 år, men det er ikke noget, han hæfter sig ved. Faren Poul Hansen arbejdede selv, til han var 75 år, så en pensionering mener Erik Steen Hansen ikke ligger lige for.

- Så længe helbredet og Vorherre er mig gunstig stemt, så fortsætter jeg. Jeg kan godt lide at gå på arbejde. Det er hårdt men spændende og interessant at slås med et problem og løse det, så kunden bliver tilfreds. Det er det, som driver mig.

Derfor kommer det til at vare et godt stykke tid endnu, før "R. Hansen & Søn" får en datter i direktørstolen.