Abonnementsartikel

Skiftet fra sælger hos Scantruck til selvstændig maskinhandler har været en stor udfordring for Peter Daugbjerg. Et fornuftigt maskinudvalg og kunders opbakning har skabt væksten.

Det er snart fire år siden, at Peter Daugbjerg efter 18 år i Scantruck forlod firmaet og en stilling som salgsdirektør. Efter nogle år med forhandling af flere forskellige læssemaskiner og øvrig materiel fik han sidste efterår fingrene i forhandlingen af Hyundai, der er verdens fjerdestørste producent af entreprenørmateriel.

Unægtelig et skridt ind i en anden boldgade, og Peter Daugbjerg har da også oplevet, at hverdagen har ændret karakter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Rent kapacitetsmæssigt er det en udfordring at gå fra at sælge små maskiner og til de store. Men vi har en god bank, og så har vi i al beskedenhed også formået at præstere. Blandt andet med 30 solgte Hyundai maskiner i år, siger Peter Daugbjerg.

Bevise sine evner

Maskinmarkedet er en levende størrelse, og værdien af en maskine kendes først i det øjeblik, der er en kunde, der siger ja til at betale den.

- Værdien af en maskine er, hvad den er i øjeblikket. Brugte maskiner er i princippet kun jernprisen værd, når det står på lageret, men man kender heller ikke værdien af et hus, før der er en køber til det, argumenterer Peter Daugbjerg.

Som iværksætter har han lært, at der ikke er noget, som hedder kredit i pengeinstitutterne.

- Man skal først bevise sine evner og gøre sig fortjent til at få kredit. Det giver nogle begrænsninger i forhold til det jeg godt kunne tænke mig, men jeg kan glæde mig over, at vi har fordoblet salget af Hyundai-maskiner i Danmark i den værste krisetid længe, siger Peter Daugbjerg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opført sig ordentligt

Aktiviteterne i Daugbjerg Maskiner ApS er dog bundet op på mere end Hyundai, og det er der en logisk forklaring på.

- Hvis vi skulle leve af Hyundai alene, så havde det ikke kunne lade sig gøre, og hvis jeg ikke havde oplevet en stor opbakning fra mine gamle kunder, så havde det heller ikke kunne lade sig gøre, understreger direktøren.

Situationen er dog også væsentlig anderledes i dag sammenlignet med perioden hos Scantruck.

- Scantruck er noget af det ypperste herhjemme. At sammenligne dem med det, jeg er ved at bygge op i dag, svarer til at sammenligne restaurant Noma og en pølsevogn. Omfanget er helt anderledes, men trods det er mine gamle kunder vendt tilbage. Det fortæller mig, at jeg har opført mig ordentligt, samt at jeg har dygtige folk omkring mig, siger Peter Daugbjerg.

Selv om Hyundai som nævnt ikke i sig selv gør forskellen økonomisk, så er mærket flagskibet i Daugbjerg Maskiner, og fremtiden i Danmark ser positiv ud, er direktøren sikker på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hyundai har helt basalt et godt produkt og et meget professionelt setup. Jeg tror på en god vækst for Hyundai i Danmark, lyder overbevisningen fra Peter Daugbjerg.

Pengenes værdi

I grove tal kommer kunderne ligeligt fordelt fra landbruget og entreprenørbranchen. Salgsmæssigt er mulighederne mange, men der skal arbejdes hårdt hver dag.

Efter cirka fire år som selvstændig mener Peter Daugbjerg dog, at de største udfordringer er overstået.

- Jeg tror på, at vi ikke kan væltes. Kun hvis vi opfører os tåbeligt ved at investere dumt i schweizerfranc, tvivlsomme aktier eller bygninger, eller generelt tror at vi kan lege med de store. Vores dagligdag er en helt anden, og jeg mener også, at vi har så stor tiltro fra bankens side, at vi holder fast. Vi bliver fire år nu, og jeg tror, vi har lidt kredit i banken nu, smiler Peter Daugbjerg.

En væsentlig del ved at gå fra stort til mindre er læren om pengenes værdi. Når man har dem, er det nemmere at gøre mange ting.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har virkelig fundet ud af, hvor meget penge gør. Hos Scantruck troede jeg, at jeg og mine kolleger var fantastiske sælgere, men vi havde ejerens penge i ryggen, og det gav spillerum som sælger. Jeg er nu blevet klogere, og det indrømmer jeg gerne. Det, jeg laver nu, er jo heller ikke unikt. Jeg har fundet ud af at få Hyundai til byen, men det er andre, som har bygget maskinerne, jeg sælger, siger Peter Daugbjerg.

Agromek-nyhed

Når Daugbjerg Maskiner senere i denne måned, giver sig i kast med Agromek, bliver det med en nyhed på sin stand. Firmaet har fået importen af de tyske Sauerburger maskiner, herunder en ny teleskoplæsser.

Sauerburger producerer blandt andet minilæssere, fræsere og andre jordbearbejdende maskiner. Maskinen, som Peter Daugbjerg tager med til Herning, er mærkets nyeste produkt, en Sauerburger FX Scopic 5620 teleskoplæsser.

Nyheden fra det tyske mærke er en både kraftig, kompakt og smal teleskoplæsser med god løftekraft. Blandt fordelene er også, at den udover teleskoparmen som standard også er udstyret med trepunkts-ophæng bagtil og kraftudtag til PTO-drevne maskiner.

- Den kan altså anvendes til en række opgaver, som andre teleskoplæssere ikke er konstrueret til, siger Peter Daugbjerg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sauerburger FX Scopic har som standard firehjuls-, to-hjuls- og krabbestyring. Teleskoparmen er monteret i kørselsretningens højre side, og den har en rækkevidde på knapt tre meter og kan løfte op til 1,4 ton i hele sit arbejdsområde. Den maksimale løftehøjde er 5,6 meter. I området 1,8-2,4 meter løfter den 1,7 ton, og det maksimale løft er 2,0 ton.

 Teleskoplæsseren er en smal sag med en totalbredde på kun 1,55 meter med dækmonteringen 15/55 R17. Det gør den smallere end de fleste konkurrenter. Motoren er en firecylindret Perkins med 61 heste. Fremdriften er hydrostatisk, og tophastigheden er 20 km/t. Egenvægten er 3.750 kg.